Americké akciové indexy v závere týždňa oslabili

Index Dow Jones oslabil o 0,3 %, Standard & Poor's 500 si pohoršil o 2 % a technologický Nasdaq klesol o 0,04 %.

Americké akciové indexy v závere týždňa oslabili. Najvýraznejšie klesli akcie finančných spoločností, ale smerom nahor trh posúvali firmy podnikajúce na realitnom trhu. Priemyselný index Dow Jones oslabil o 0,3 percenta na úroveň 20 663,22 bodu, index Standard & Poor’s 500 si pohoršil o 2 percentá a uzavrel na hodnote 2 362,72 bodu a technologický Nasdaq klesol o 0,04 percenta na 5 911,74 bodu. Vo štvrtok však Nasdaq uzavrel na historickom maxime. Akciám malých firiem sa v piatok darilo lepšie ako zvyšku trhu. Index Russel 2000, ktorý mapuje výkon malých spoločností, posilnil o 0,3 percenta na 1 385,92 bodu.

Väčšinu dňa sa americké akciové indexy v piatok pohybovali medzi malými ziskmi a stratami, keďže investori hodnotili nové údaje o výdavkoch amerických spotrebiteľov a o inflácii. Ministerstvo obchodu USA informovalo, že spotrebiteľské výdavky vo februári naďalej rástli, ale ich posilňovanie počas januára a februára bolo slabé. Medziročná inflácia, ktorú pozorne sleduje americký Federálny rezervný systém (Fed), sa však vo februári dostala na úroveň 2,1 percenta, čiže na päťročné maximum. Tieto ekonomické údaje nasledovali po pozitívnych správach v skoršej časti týždňa o vývoji dôvery spotrebiteľov a raste ekonomiky.

Vývoj na európskych akciových trhoch bol v piatok zmiešaný. Nemecký akciový index DAX posilnil o 0,5 percenta a index francúzskej burzy CAC 40 si prilepšil o 0,7 percenta. Akciový trh Veľkej Británie však oslabil a britský index FTSE 100 si pohoršil o 0,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy