Strecha knižnice je v zlom stave, na jej opravu pôjde z kraja 84.000 eur

Strecha objektu Vihorlatskej knižnice v Humennom je momentálne v zlom až havarijnom technickom stave. Prešovský samosprávny kraj (PSK) ako zriaďovateľ preto vyčlenil na jej opravu zo svojho rozpočtu 84.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.
„Na streche dochádza k postupnému odlupovaniu vrchného náteru, ktoré spôsobuje praskliny v krytine a zalomenia. Výsledkom je, že celá konštrukcia strechy je narušená, drevené debnenie na streche je prehnité, zo svetlíkov odpadávajú lišty, čím dochádza k čoraz väčším poškodeniam strechy,“ vysvetlila. Naposledy bola rekonštruovaná pred viac ako 13 rokmi.
K poškodeniu interiéru ani k žiadnym iným škodám podľa jej slov nedošlo. „Podstatné je, že stav strechy nespôsobil nijaké vážnejšie problémy ani obmedzenia v prevádzke knižnice ani v službách pre jej užívateľov,“ doplnila. S opravou strechy by mali začať už v najbližších mesiacoch.
Knižnica sídli vo svojich terajších priestoroch od decembra 1980, kedy bola do užívania daná novostavba vybudovaná len pre tento účel. Do Vihorlatskej knižnice smerovali podľa Jeleňovej v priebehu rokov okrem bežných výdavkov aj financie na viaceré investície. Najväčšia z nich bola v roku 2008, keď bola realizovaná rekonštrukcia a zateplenie objektu za viac ako 492.000 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy