Po 3 dňoch rastu ceny ropy mierne klesli, cena Brentu je však naďalej pri 53 USD

Po troch dňoch rastu zaznamenali dnes ceny ropy mierny pokles. Dôvodom bol výber ziskov investormi ťažiacich z rastu cien, ku ktorému prispeli najmä očakávania, že dohoda Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov o obmedzení ťažby, ktorá mala trvať len do konca júna, bude predĺžená.
Napriek momentálnemu poklesu cien však ceny zostávajú približne o 4 % vyššie než pred nástupom trojdňového rastu a podľa analytikov sa situácia na trhu postupne zlepšuje. Analytici stále viac očakávajú, že OPEC a producenti mimo ropného kartelu na čele s Ruskom sa dohodnú na tom, že v obmedzovaní produkcie budú pokračovať aj po 30. júni. Do pozitívnych nálad však čiastočne zasahuje pokračujúci rast ťažby v USA, ako aj ďalšie zvýšenie zásob ropy v Spojených štátoch.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji klesla do 9.14 h SELČ o 14 centov na 52,82 USD (49,19 eura) za barel (159 litrov). Ešte miernejší pokles zaznamenala cena americkej ľahkej ropy WTI, rovnako s májovým kontraktom. Tá dosiahla 50,28 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke znamená pokles o 7 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy