Deutsche Börse sa s LSE nespoja, EK zablokovala fúziu kvôli obavám z monopolu

, ČTK Foto: SITA/AP

Obavy z negatívnych dopadov na hospodársku súťaž sú oficiálnym dôvodom, prečo Európska komisia zablokovala spojenie spoločností Deutsche Börse a London Stock Exchange.

Obe firmy sa na fúzii v hodnote okolo 29 miliárd eur  dohodli zhruba pred rokom. Spojením chceli vytvoriť obriu burzovú skupinu, ktorá by dokázala lepšie súperiť s americkými konkurentmi.

Komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová uviedla, že zlúčená skupina by de facto získala monopol v obchodovaní s cennými papiermi s pevným výnosom, ako sú napríklad dlhopisy. Upozornila tiež, že Británia je až do odchodu z EÚ členským štátom únie a vzťahujú sa na ňu únijné pravidlá vrátane protimonopolných.

Spoločnosť LSE už koncom minulého mesiaca varovala, že plánovaná fúzia s Deutsche Börse pravdepodobne nezíska súhlas Európskej komisie. Tá od LSE požadovala predaj väčšinového podielu v platforme pre elektronické obchodovanie s dlhopismi MTS, čo firma odmietla. MTS síce predstavuje len relatívne malú časť z celkových aktivít LSE, je však dôležitou platformou pre obchodovanie s dlhopismi európskych vlád, a to najmä v Taliansku, kde je klasifikovaná ako "systémovo dôležitá". Podľa LSE by predaj väčšinového podielu v MTS vyžadoval súhlas niekoľkých európskych vlád a poškodil by jej širšie aktivity v Taliansku.

"Pretože neboli ponúknuté ústupky potrebné k rozptýleniu našich obáv ohľadom hospodárskej súťaže, rozhodla sa komisia fúzii zakázať," uviedla Vestagerová. "Európska ekonomika je závislá na dobre fungujúcich finančných trhoch. Nie je to dôležité len pre banky a ďalšie finančné inštitúcie, celá ekonomika ťaží z toho, keď si podniky môžu požičiavať na súťaživých finančných trhoch," dodala.

Ohľadom osudu fúzie firiem Deutsche Börse a LSE sa už dávnejšie objavili pochybnosti v súvislosti s rozhodnutím Británie opustiť Európsku úniu. Obe firmy však trvali na tom, že fúzia má zmysel aj v prípade Brexitu. Vestagerová uviedla, že Brexit v zamietnutia fúzie nehral žiadnu úlohu.

Súvisiace články

Aktuálne správy