Lepšie než prvoaprílový žart: 9 najväčších mýtov o spotrebe, ktorým netreba veriť

, QZ Foto: SITA/AP;thinkstock;TASR/F.Iván

Spotreba paliva v neľahkej ekonomickej situácii núti niektorých vodičov zamyslieť sa, ako by ju dokázali stlačiť čo najnižšie.

Viac hláv viac rozumu, hovorí sa, ale v niektorých prípadoch sa neoplatí veriť všetkému. Niektoré kroky môžu byť zbytočné, ba dokonca až kontraproduktívne. Pozrite si 9 najčastejších mýtov o spotrebe paliva, či náhodou neveríte niečomu podobnému aj vy.

1, Aby ste mali slušnú spotrebu, musíte jazdiť malým autom
Technologický pokrok v podobe dieselových motorov, priameho vstrekovania paliva, moderných prevodoviek, pneumatík s nízkym odporom a aerodynamickým dizajnom, umožňuje štandardne aj väčším vozidlám jazdiť veľmi úsporne. Polovica z najekonomickejších vozidiel roku 2014 je zo segmentu stredne veľkých a veľkých automobilov.

2, Manuálne prevodovky spotrebujú menej paliva, ako tie automatické
Účinnosť automatických prevodoviek sa zlepšila natoľko, že často spotrebujú rovnako alebo menej paliva ako rozšírenejšie manuálne.

3, Pri opakovanom štartovaní spotrebujete viac benzínu, ako keď necháte motor bežať
Moderné motory štartujú efektívne, zvlášť keď sú zohriate. Neutrál sa vám môže predražiť, motor radšej vypínajte. Teda okrem prípadov, keď sa nachádzate v zápche a museli by ste motor zapínať a vypínať príliš často, čím by ste opotrebovali štartér.

4, S vekom vozidla sa spotreba zvyšuje
Automobil si môže udržať rovnakú spotrebu po niekoľko rokov. Niektoré testy ukázali, že počas prvých rokov sa môže dokonca vylepšiť. Spotreba sa začne mierne zhoršovať až po desiatich či pätnástich rokoch.

5, Pokiaľ chcete dosiahnuť nižšiu spotrebu, vymeňte vzduchový filter
Filtre sa vymieňajú u starších vozidiel, ale moderné automobily majú palubné počítače, ktoré udržujú stabilnú hladinu vzduchu a paliva. Výmenou vzduchového filtra u staršieho automobilu nedosiahnete lepšiu spotrebu, ale pravdou je, že sa tým môže zlepšiť výkon motora.

7, Prémiové palivá vylepšujú spotrebu
Ak váš automobil nebol pre prémiové palivo špeciálne navrhnutý, nemá jeho používanie veľký zmysel. Pozrite sa do užívateľskej príručky, či je tento druh paliva pre vaše vozidlo odporúčaný.

8, Odhad spotreby je zárukou skutočnej spotreby
Odhad spotreby sú len akýmsi „vodítkom“, ale skutočná spotreba sa od odhadu spravidla mierne líši. Testovanie prebieha v určitých podmienkach a žiadny test nedokáže pokryť kompletnú škálu klimatických podmienok, vodičských schopností a špecifického štýlu jazdy.

+ 1 Všetky automobily musia prejsť meraním spotreby
Možno to bude znieť prekvapivo, ale nie je tomu tak. Napríklad modely Ford F250 / 350 alebo Dodge 2500/3500, ktoré sú populárne v USA, takémuto meraniu nepodliehajú. Rovnako tak nie sú v Amerike testované niektoré motorky a štvorkolky. Európa je v tomto ohľade prísnejšia.

Súvisiace články

Aktuálne správy