Výstavba nových domov v USA vzrástla vo februári viac, než sa očakávalo

Po januárovom poklese sa výstavba nových domov v USA vo februári opäť vrátila k rastu, pričom jeho tempo bolo výraznejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Tento vývoj naznačuje, že developéri v nasledujúcom období očakávajú solídny rast predaja domov napriek vyšším úrokom na hypotekárnych úveroch.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že počet začatých stavieb domov vzrástol vo februári medzimesačne zhruba o 3 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,288 milióna z januárovej nahor revidovanej úrovne 1,251 milióna. V drvivej miere sa pod to podpísala výstavba rodinných domov, kde rast dosiahol 6,6 %. Naopak, výstavba bytových domov o 7,7 % klesla.
Ekonómovia očakávali, že počet začatých stavieb vo februári vzrastie, predpokladali však, že dosiahne 1,260 milióna z januárovej úrovne 1,246 milióna.
Najviac k výraznejšiemu rastu výstavby prispel západ USA. Ten dokázal vykompenzovať pokles počtu začatých stavieb domov na severovýchode, stredozápade a juhu Spojených štátov. Nepriaznivý vývoj v týchto regiónoch spôsobil najmä výrazný pokles výstavby bytových domov.

Súvisiace články

Aktuálne správy