Prebytok poľského zahraničného obchodu s tovarmi klesol

Zahraničný obchod krajiny v januári dosiahol prebytok v sume zhruba 2,04 mld. PLN, pričom v rovnakom mesiaci vlaňajška bol v objeme vyše 2,5 mld. PLN.

 Poľsko v januári exportovalo tovary v hodnote vyše 65,9 mld. poľských zlotých (PLN) a doviezlo tovary za vyše 63,8 mld. PLN. Zahraničný obchod s tovarmi tak v januári vykázal prebytok v sume zhruba 2,04 mld. PLN, čo bol pokles v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška, kedy bol prebytok v objeme vyše 2,5 mld. PLN. Poľský export tovarov v januári medziročne posilnil o 9,4 percenta a dovoz sa oproti januáru minulého roka zvýšil o 10,7 percenta. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke poľský štatistický úrad.

Januárový poľský export tovarov na trhy ostatných členských krajín Európskej únie medziročne posilnil o 6,7 percenta, pričom vývoz na trhy eurozóny stúpol o 6,6 percenta. Januárový poľský dovoz tovarov z trhov ostatných členov EÚ medziročne vzrástol o 7,9 percenta, pričom import z eurozóny sa oproti januáru 2016 zvýšil o 6,9 percenta. 

Súvisiace články

Aktuálne správy