Maloobchod eurozóny v januári medzimesačne oslabil

Januárové maloobchodné tržby v eurozóne oproti decembru klesli o 0,1 %, ale v rámci celej Európskej únie o 0,1 % stúpli.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v januári medzimesačne oslabili o 0,1 percenta, ale v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa o 0,1 percenta zvýšili. Medziročne sa kalendárne upravené januárové maloobchodné tržby v eurozóne zväčšili o 1,2 percenta a v rámci celej EÚ posilnili o 1,5 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku tržby maloobchodu v januári podľa kalendárne a sezónne upravených údajov medzimesačne stagnovali a v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka podľa kalendárne upravených údajov stúpli o 5,7 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, maloobchod v januári medzimesačne oslabil v Nemecku a vo Francúzsku (zhodne -0,8 %), v Belgicku (-0,6 %) a vo Veľkej Británii (-0,4 %). Najvýraznejšie maloobchod medzimesačne vzrástol vo Fínsku (4,4 %), Poľsku (4,1 %) a v Slovinsku (3,2 %).

Medziročne sa maloobchodné tržby v januári v rámci členov únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, najvýraznejšie zvýšili v Slovinsku (15,4 %), v Luxembursku (8,8 %) a v Litve (8,5 %). Medziročný pokles maloobchodných tržieb v januári evidovali v Nemecku (-0,4 %). 

Súvisiace články

Aktuálne správy