Prebytok zahraničného obchodu Maďarska v decembri klesol

Maďarský vývoz tovarov v decembri medziročne vzrástol o 7,6 % a dovoz posilnil o 9,3 %, obchodný prebytok klesol o 58 mil. eur na 579 mil. eur.

Maďarský export tovarov v decembri podľa druhého odhadu medziročne posilnil o 7,6 percenta a dovoz oproti rovnakému mesiacu predošlého roka stúpol o 9,3 percenta. Krajina vyviezla tovary v hodnote približne 7,3 mld. eur a hodnota jej dovozu bola zhruba 6,7 mld. eur. Maďarsko za december vykázalo prebytok zahraničného obchodu v sume 579 mil. eur. Medziročne obchodný prebytok krajiny klesol o 58 mil. eur. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke štatistický úrad krajiny KSH.

Export Maďarska na trhy členských krajín Európskej únie v decembri posilnil o 8,6 percenta a dovoz sa zvýšil o 9,4 percenta. Obchodný prebytok voči ostatným štátom EÚ klesol o 45 mil. eur na sumu 361 mil. eur. Na trhy iných štátov EÚ smerovalo 75 percent maďarského vývozu a dovoz z iných štátov EÚ tvoril 76 percent celkového dovozu krajiny.

Export Maďarska na trhy mimo EÚ stúpol o 5,8 percenta a dovoz z týchto trhov posilnil o 2,7 percenta. Krajina v obchode so štátmi mimo EÚ dosiahla prebytok 219 mil. eur, čo bol pokles o o 13 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy