Najväčšie politické riziko pre ropu predstavuje Irán

, CNBC Foto: TASR/AP

Irán sa v súčasnosti považuje za jedno z najsilnejších geopolitických inflačných rizík na trhu s ropou, myslí si tím stratégov z RBC Capital Markets na základe krokov prezidenta Donalda Trumpa.

Iránsky ropný priemysel, ktorý je pre tamojšiu ekonomiku kľúčový, veľmi utrpel v dôsledku kumulatívneho vplyvu predchádzajúcich sankcií zo strany USA. Administratíva Baracka Obamu sa dohodla na odstránení týchto sankcií v januári 2016. Spoločný Komplexný akčný plán (JCPOA) s Iránom USA podpísalo krátko pred Trumpovým nástupom do úradu.

Napriek tomu napätie medzi oboma krajinami, zdá sa, ďalej eskalovalo pretože Biely dom uložil Iránu nové sankcie 3. februára, len dva dni po tom, čo táto krajina Stredného východu otestovala  balistickú strelu.

Trumpova administratíva opísala nové sankcie ako "prvé kroky", a varovala, že Washington už viac nebude prehliadať tieto nepriateľské akcie z Teheránu. Irán reagoval varovaním, aby sa USA zdržali akýchkoľvek nepriateľských akcií.

Trump ešte musí prijať verejný postoj k dohode o JCPOA. RBC stratégovia upozornili, americký prezident môže dohodu vetovať, prihliadajú pritom na jeho dávnejšiu kritiku Iránu.

"Dôležité je, že tieto snahy sa dajú z pohľadu Kongresu označiť za jasný návrat ku kľúčovej politike ohľadom Iránu, a zatiaľ čo legislatíva kongresu môže viac pripomínať skalpel než kladivo, stále ide o smrtiacu zbraň. Zjednodušene povedané, sme presvedčení, že tieto kroky si zaslúžia veľmi intezívnu pozornosť," dodali stratégovia.

Ceny ropy mierne stúpli, Ropa Brent sa obchodovala okolo 55,26 dolára za barel v piatok krátko pred otvorením európskych trhov, zatiaľ čo cena ľahkej americkej ropy bola na úrovni okolo 52,78 dolára za barel, čo je rast o 0,32 percenta.

Zásoby ropy v USA minulý týždeň stúpli o 1,5 milióna barelov. Po ôsmich týždňoch vzostupu sa tak ich celkový objem dostal na rekordnú úroveň tesne nad 520 miliónov barelov. Ťažba ropy v Rusku zostala vo februári na januárových 11,11 milióna barelov denne. Rusko tak teraz plní dohodu s ropným kartelom OPEC o znížení ťažby z konca roka z 33 percent. Členovia OPEC naproti tomu na konci februára plnili sľúbené zníženie ťažby už z 94 percent, uviedla agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy