Globálna ponuka ropy v januári klesla o 1,29 mil. barelov denne

Produkcia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu minulý mesiac sa podľa sekundárnych zdrojov zmenšila o 890 tis. barelov denne na 32,14 mil. barelov denne.

Globálna ponuka ropy sa v januári podľa predbežných údajov medzimesačne zmenšila o 1,29 mil. barelov denne na 95,82 mil. barelov denne. Pokles ponuky bol výsledkom nižšej ťažby v štátoch združených v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) aj v štátoch, ktoré nie sú členmi kartelu. Produkcia OPEC-u v januári podľa sekundárnych zdrojov klesla o 890 tis. barelov denne na 32,14 mil. barelov denne. Kartel to uviedol v pravidelnej mesačnej správe, ktorú zverejnil v pondelok na svojej internetovej stránke. 

Globálny dopyt po rope podľa predikcie OPEC- u v tomto roku posilní o 1,19 mil. barelov denne na úroveň v priemere 95,81 mil. barelov denne. Prognózu rastu dopytu po rope v roku 2017 tak OPEC v porovnaní so svojou januárovou predikciou zvýšil o 35 tis. barelov denne. Kartel predpokladá, že dopyt po rope zo strany štátov združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OEDC) sa zväčší o 200 tis. barelov denne a dopyt zo štátov mimo OECD posilní o zhruba 1 mil. barelov denne. 

Kartel odhaduje, že dopyt po jeho rope bude v tomto roku na úrovni 32,1 mil. barelov denne, čo by bol medziročný rast o 800 tis. barelov denne.  OPEC zároveň predpovedá, že ponuka ropy z krajín, ktoré nie sú jeho členmi, v roku 2017 stúpne o 240 tis. barelov denne na 57,44 mil. barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy