Ázijské akcie dnes vzrástli na 1,5-ročné maximum

Ázijské akcie dnes vzrástli na 1,5-ročné maximum. Podporili ich nové nádeje na to, že americký prezident Donald Trump zníži dane, všeobecne pozitívne údaje z globálnej ekonomiky a zotavenie cien niektorých komodít.
Americký dolár posilnil voči jenu. Dôvodom bola úľava, že Trump na stretnutí s japonským premiérom Šinzom Abem zmiernil svoju rétoriku ohľadom bezpečnosti a pracovných miest a nespomenul devízovú politiku ani protekcionistické opatrenia.
„Zdá sa, že globálna ekonomika je v súčasnosti v relatívne dobrej kondícii v porovnaní s vlaňajškom, keďže Čína podporuje svoju ekonomiku fiškálnymi stimulmi. Riziko spomalenia ekonomiky USA je malé vďaka Trumpovej politike,“ uviedol hlavný stratég firmy Sumitomo Mitsui Asset Management Masayuki Kichikawa.
Najširší ázijsko-pacifický index MSCI pre akcie mimo Japonska si polepšil o 0,3 %. Kľúčový japonský index Nikkei 225 si pripísal 0,41 % a uzavrel na úrovni 19.459,15 bodu. Širší index Topix stúpol o 0,49 % na 1554,20 bodu. Hongkonský index Hang Seng vzrástol o 0,58 % na 23.710,98 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy