Eurostat: Slováci utrácajú najmenej za palivo, ich výdavkom vládnu potraviny

, eurostat Foto: TASR/AP

Európsky štatistický úrad Eurostat zverejnil údaje o tom, ako domácnosti v jednotlivých krajinách únie utrácali v roku 2015 za rôzne tovary a služby. Štatistika odráža ceny produktov a služieb, rovnako ako národné preferencie.

Najväčší podiel výdavkov európskych domácností bolo na bývanie, takmer štvrtina z celkových výdavkov. Najviac za návštevu reštaurácií, kaviarní a barov, sú ochotní minúť Španieli (14,6 % celkových výdavkov), zatiaľ čo najmenej Rumuni (1,1 %). Estónci sú ochotní míňať za oblečenie, zaznamenali najvyšší podiel výdavkov domácností na odevy a obuv (6,8 % z celkových výdavkov), zatiaľ čo najnižší podiel nájdeme v Českej republike a Maďarsku (zhodne 3,4 %).

Najvyšší podiel výdavkov domácností na služby spojené s dopravou a komunikáciou nájdeme v Grécku (6,0 % a 4,4 % celkových výdavkov), naopak najnižší v Luxembursku (0,9 % a 1,7 %).

A na čo najviac míňajú Slováci? Na stravu (16,2 %), bývanie (24,9 %) a telefonickú komunikáciu, poštu  a internet (3,4 %) . V prípade nákupu alkoholu nás predbehli Česi, Poliaci aj Maďari. Úplne na dne tejto štatistiky je Holandsko, kde majú domácnosti okrem alkoholu a tabaku prístup aj k rôznym legálne prístupným rekreačnom drogám. Druhou krajinou odspodu je poriadkumilovné Nemecko.

Menej úsmevnými sú výdavky na bývanie, teda vodu, plyn, nájom, atď. Slovenská domácnosť za tieto položky utratí necelých 25 percent príjmov a sme tak nad únijným priemerom 24,4 percenta. Za bývanie platia podpriemerne Nemci, Taliani, ale napríklad aj Rakúšania.

Najmenej vynakladáme na dopravu – priemerná slovenská domácnosť utratí za vozidlá, motorky, bicykle 1,6 percenta celkových výdavkov, čím sme na dne tabuľky. Rovnako aj na údržbu a palivo dávame najmenej (3,3 %). Málo utrácame aj na oblečenie a hotelové ubytovanie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy