Japonská ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka spomalila

Japonská ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka mierne spomalila. Oznámil to dnes úrad vlády v Tokiu.

Hrubý domáci produkt (HDP) Japonska sa za tri mesiace do konca decembra 2016 zvýšil o 0,2 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi, keď medzikvartálne vzrástol o 0,3 %. Analytici pritom Japonsku predpovedali, že tempo jeho rastu sa nezmení.

V medziročnom porovnaní sa výkon japonskej ekonomiky zvýšil o 1 % vďaka lepšiemu exportu aj firemným investíciám. Aj tento výsledok však sklamal analytikov, ktorí predpovedali Japonsku medziročný nárast HDP o 1,1 % po 1,4-% zvýšení v 3. štvrťroku.

Nominálne sa HDP Japonska v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zvýšil o 0,3 %, zatiaľ čo experti očakávali, že stúpne o 0,2 %.
Súkromná spotreba, ktorá sa podieľa 60 % na výkone ekonomiky, v posledných troch mesiacoch 2016 v medzikvartálnom porovnaní takmer stagnovala. Vzrástla totiž len o 0,1 % po 0,3-% zvýšení v predchádzajúcom štvrťroku.

Firemné výdavky však stúpli o 0,9 % a export z Japonska sa v 4. kvartáli zvýšil o 2,6 % vďaka posilneniu dolára oproti jenu, čo zlacnilo dovoz japonských výrobkov na americký trh. Export sa tak podieľal 0,2 percentuálnymi bodmi na celkovom HDP.

Dobrou správou je, že japonská ekonomika zaznamenala rast štyri kvartály po sebe, prvýkrát za viac ako tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy