Mark Carney: Finančné technológie predstavujú nové systematické riziko pre ekonomiku

, Reuters Foto: SITA/AP;TASR/AP

Rýchlo sa rozvíjajúci sektor finančný technológií by mohol predstavovať veľké "systémové riziko" pre bankový sektor a širšiu ekonomiku, ktoré je potrebné riešiť bankovými regulačnými orgánmi na celom svete. To sú slová, ktoré odzneli z úst guvernéra britskej centrálnej banky.

Vo svojom prejave na konferencii v Nemecku usporiadanej tamojšou centrálnou bankou, Carney povedal, že finančné inovácie by mohli znížiť náklady a zvýšiť efektivitu. Ale zároveň by tiež mohli predstavovať riziko pre stabilitu bankového financovania, kvalitu úverov a dokonca aj širšiu  ekonomiku.

Carney vyzýva, aby zodpovedné orgány viac zamerali na požiadavky regulácie a obozretnosti a zabezpečili "disciplinovanejšie riadenie operačných a kybernetických rizík."

O vhodnosti existujúcich pravidiel pre fintech rozhoduje Rada pre finančnú stabilitu (FSB), ktorá spája bankových regulátorov z celého sveta. Rada vyhodnocuje riziká a správu o svojich zisteniach reportuje zástupcom 20 krajín. Naposledy tak urobila v júli 2016. "Úlohou politických činiteľov je zabezpečiť, aby sa fintech vyvíjal takým spôsobom, aký maximalizuje príležitosti a minimalizuje riziká pre spoločnosť," povedal Carney vo svojom prejave. "Koniec koncov, história finančných inovácií je plná príkladov, ktoré viedli k predčasným vzostupom, rastúcim  nezamýšľaným dôsledkom, a prípadným pádom."

Carney spomenul aj istého bankového zamestnanca za priehradkou, v čase keď on sám bol ešte študentom vysokej školy v Kanade. Tento pracovník bol zodpovedný za prijímanie vkladov od  zákazníkov a vyplácanie výberov. Bola to rovnaká "prvá línia" bankového sektora, ktorá je dnes ovplyvnená finančnými technológiami, vyhlásil.

Fintech firmy zvyčajne využívajú pokrok v technológiách na poskytovanie lacných a ľahko prístupných služieb, do značnej miery pracujú mimo dosah bankovej regulácie. Medzi potenciálne riziká vyplývajúce z rodiaceho sa odvetvia patrí napríklad to, že nepodliehajú regulácii pre finančnú stabilitu, povedal Carney, ale tiež v širších otázkach, ako je pranie špinavých peňazí, financovanie terorizmu a ochrana osobných údajov. Carney povedal, že nový kontrolný prístup by mohol zahŕňať "regulačné karantény", ako je tá vo Veľkej Británii, ktorá umožňuje start-upom testovať svoje produkty pod regulačným dohľadom.

Carneyho pripomienky boli obdobou vyhlásenia na rovnakej konferencii čelným predstaviteľom nemeckej centrálnej banky Jensom Weidmannom. Ten povedal, že fintech by mohli ohroziť finančnú stabilitu a že je dôležité, aby orgány mali prístup k spoľahlivým údajom, aby bolo možné posúdiť riziká.

Londýn sa považuje za "popredné svetové fintech centrum", ale Carney varoval pred nadmerným humbugom. "Kde sme sa ocitli v cykle smerom k vrcholu prehnaných technologických očakávaní a dezilúzie? Dokáže fintech zmeniť svet, ako ho poznáme? Je tu niečo nové pod slnkom?"

Súvisiace články

Aktuálne správy