Britská ekonomika v štvrtom kvartáli posilnila

Medzikvartálne sa hospodárstvo krajiny počas októbra až decembra zväčšilo o 0,6 %.

Britská ekonomika v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnila o 0,6 percenta, krajina teda naďalej vykazovala odolnosť po tom, ako odhlasovala odchod z Európskej únie. Britský štatistický úrad vo štvrtok informoval, že medzikvartálnemu rastu ekonomiky Veľkej Británie dominovalo posilnenie sektora služieb. Výrazne k tomu prispel maloobchod a služby cestovných kancelárii, čiže segmenty orientujúce sa na spotrebiteľov.
Výkonný riaditeľ UFX.com Dennis de Jong poznamenal, že ekonomika Británie posilnila napriek globálnej neistote a perspektíve tvrdého odchodu krajiny z Európskej únie. Dodal však, že výhľad do budúcnosti zostáva neistý a v neskoršej časti tohto roka sa stále očakáva výrazné spomalenie britskej ekonomiky.
Britské odvetvie služieb počas októbra až decembra oproti predchádzajúcemu štvrťroku posilnilo o 0,8 percenta, spracovateľský priemysel medzikvartálne vzrástol o 0,7 percenta a produkcia stavebníctva sa podľa odhadu zväčšila 0,1 percenta. Medziročne ekonomika krajiny v štvrtom kvartáli posilnila o 2,2 percenta a za celý minulý rok vzrástla o 2 percentá.

bn;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy