Banky zavedú biometriu: EÚ vyžaduje prísnejšie pravidlá identifikácie

, E15 Foto:TASR/Tomáš Halász

Prísnejšie pravidlá pre elektronické platby stanoví nové nariadenie EÚ. Pre dôslednejšie overenie totožnosti budú môcť banky už za rok požadovať od klientov pri platbách cez internet alebo výbere peňazí z bankomatu biometrické údaje.

Prijatie nariadenia je pre všetkých členov EÚ povinné, overenie sa  ale nemá týkať všetkých elektronických platieb, stanovia sa výnimky z tejto povinnosti . Či pôjde o odtlačok prsta, selfie alebo DNA, stanovuje smernica Európskej komisie, respektíve technické štandardy Európskeho orgánu pre bankovníctvo. Pôjde o kombináciu dvoch údajov, a to bežných prihlasovacích a tých, čo sú v moci platiteľa, ako je jeho mobilný telefón alebo biometrický údaj.

Ako bude systém dvojfaktorového overenia nastavený je vecou dohody medzi bankou a klientom. Biometrické údaje banka vyžadovať môže, ale nemusí. Ak nebude klient so spôsobom dvojitého overenia  konkrétnej banky spokojný, môže prejsť k inej banke.

„Ide o opatrenie, ktoré má za cieľ zabezpečiť väčšiu bezpečnosť platenia cez internet. Pri silnom overení je vyžadovaná kombinácia aspoň dvoch spôsobov overenia," uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu zákona. Transpozícia nariadenia musí byť vo všetkých členských štátoch EÚ vykonaná najneskôr do 13. januára 2018, aby platobný styk fungoval v celom spoločenstve rovnako.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy