Počet poberateľov podpory v USA klesol takmer o 5 %

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa minulý týždeň znížil. Pokračoval tak trend trvajúci takmer dva roky, ktorý signalizuje, že situácia na trhu práce je dobrá. Počet nových nezamestnaných žiadajúcich štátne dávky klesol o 10 tis. na sezónne upravených 265 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.
V priebehu tohto roka sa počet Američanov poberajúcich štátnu podporu v nezamestnanosti zmenšil o takmer 5 percent na 2,1 milióna. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý je menej volatilný, sa nachádza na úrovni 263 tisíc. Počet nových nezamestnaných v USA pod hranicou 300 tis. naznačuje, že prijímanie nových zamestnancov je na dobrej úrovni. Pod hranicou 300 tis. je počet nových nezamestnaných v USA už 95 týždňov po sebe, čo je najdlhšie obdobie od roku 1970.
Americkí zamestnávatelia počas uplynulých dvanástich mesiacov vytvorili 2,25 mil. nových pracovných pozícií. Miera nezamestnanosti v USA sa v novembri znížila na 4,6 percenta, čiže sa dostala na najnižšiu úroveň za deväť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy