Rast juhokórejskej ekonomiky sa pravdepodobne spomalí

Rezort financií krajiny zredukoval svoju prognózu hospodárskeho rastu a očakáva, že ekonomika v budúcom roku posilní o 2,6 %. Pôvodne predpokladal, že rast v roku 2017 bude na úrovni 3 %.

Rast juhokórejskej ekonomiky v budúcom roku bude pravdepodobne slabší, ako sa pôvodne očakávalo. Dôvodom je zvýšenie neistoty v USA a oslabenie zotavovania domácej spotreby. Prognóza, ktorú ministerstvo financií krajiny zverejnilo vo štvrtok, ráta s tým, že ekonomika v roku 2017 posilní o 2,6 percenta. Predchádzajúca predikcia rátala s rastom o 3 percentá. Rezort zároveň zhoršil odhad rastu hospodárstva v tomto roku. Predpokladá, že ekonomika krajiny vykáže rast na úrovni 2,6 percenta. Pôvodne ministerstvo odhadovalo, že hrubý domáci produkt sa v tomto roku zväčší 2,8 percenta.
Dôvodom neistoty v juhokórejskej ekonomike je napríklad to, aké bude tempo zvyšovania úrokov v USA. Ďalším dôvodom je otázka, aká bude obchodná politika USA, o ktorej novozvolený americký prezident Donald Trump ešte len musí rozhodnúť. Tieto neistoty v USA, ktoré sú významným obchodnom partnerom Južnej Kórey, by mohli poškodiť domácu spotrebu v krajine a rast exportu v budúcom roku.
Južná Kórea však čelí mnohým iným problémom vrátane vysokej nezamestnanosti mládeže a rekordnej výšky zadlženosti domácností. Vláda krajiny plánuje bojovať proti spomaleniu ekonomického rastu stimulačným balíčkom v hodnote 20 bil. juhokórejských wonov (KRW).

(1 EUR = 1 261,97 KRW)

Súvisiace články

Aktuálne správy