Tisíc ľudí, tisíc chutí: Ako sa zbaviť nevhodného darčeka

, money money Foto: thinkstock

Pod stromčekom musí byť darček, žiadna obálka! Ak ste sa držali tohto predsavzatia, ľahko sa stane, že ste kúpili niečo podľa svojho uváženia ale pre obdarovaného nevhodnú vec. Nepríjemná situácia, keď s úsmevom rozbalíte darček, pri ktorom sa tvárite, že je to to pravé orechové len preto, aby sa ten druhý neurazil.

Štatistiky hovoria, že 68 % ľudí kupuje konkrétne vianočné darčeky a len 26 % ľudí radšej odovzdá obálku s hotovosťou. Nájdu sa aj takí, asi 3 % ľudí, kto nekupujeú vôbec žiadne darčeky.

Tento rok to máme už za sebou, koľkí z nás dostali o tri čísla menšie oblečenie, nevhodne zaváňajúci parfum či nevzhľadnú kabelku? Majme na mysli, že darujúci nás chcel potešiť a nie naštvať. Skladovať nepotrebné veci v skrini sa nedá do nekonečna. Čo sa nepáči jednému, môže potešiť druhého. Popremýšľajte, či nie je niekto vo vašom okolí, kto by pre vás nevhodný darček ocenil. Vyžaduje si to ale citlivý prístup, nemalo by to byť „okaté“.

Ak vo vašom okolí váš darček nik neocení, môžete ho ponúknuť na webe. Fotku zverejníte na internetových bazároch či v rámci facebookových skupín. Za utŕžené peniaze môžete napríklad pozvať toho, kto vás obdaroval na večeru. Alebo si kúpite niečo, čo vás skutočne poteší a čo aj naozaj využijete.

Na webe nájdete stovky stránok, cez ktoré ľudia ponúkali svoje darčeky už v sobotu večer. Z internetového predaja nechcených darčekov sa stal trend. Podľa odhadov v období od 25. decembra do 15. januára sa len vo Francúzsku predá cez internet asi 3,5 milióna vecí, ktoré si ľudia našli pod stromčekom. Ponúkajú sa knihy aj ponožky, ale aj darčekové poukážky s obmedzenou platnosťou. Tie sa dokonca aj vymieňajú za iné, v podobnej hodnote.

Najskôr sa však pokúste tovar vymeniť. Obchodníci nie sú podľa zákona povinní vziať ho späť, vymeniť za iný výrobok alebo vrátiť peniaze, pretože ide o bezdôvodnú výmenu tovaru a tá je vždy vecou dohody medzi predávajúcim a kupujúcim. Mnohí obchodníci to ale radi urobia, považujú to za svoju obchodnú politiku a ústretový krok voči zákazníkom. Stačí ak máte doklad o kúpe a darček zabalený v pôvodnom obale, bez známok používania. Napríklad na oblečení by mali byť visačky a vnútorné štítky.

Mnohí obchodníci ponúkajú na vianočné nákupy špeciálne akcie, napríklad že tovar zakúpený krátko pred Vianocami sa dá ešte v prvom januárovom týždni vrátiť. Horšie to je s knihami a CD, či DVD nosičmi, ktoré podliehajú autorskému zákonu, je teda na obchodníkovi, či sa so zákazníkom dokáže  dohodnúť na výmene tovaru, alebo ho späť nevezme. Nie je možné vrátiť ani spodnú bielizeň a predmety osobnej hygieny.

Darčeky nakúpene cez e-shopy sa dajú do 14 dní vrátiť bez udania dôvodu. Klenotníctva peniaze vracajú len výnimočne, ale nenosené šperky sa dajú vymeniť, zväčša do 30 dní.

Mnohé nechcené darčeky končia ako balíčky pre detské domovy, či humanitárne organizácie. Obdarovaním tých, ktorí sú na našu pomoc odkázaní, môžeme vyčarovať úsmev na tvári. Pritom nejde len o nevydarené darčeky, všetky nepotrebné veci ktoré skladujete v skrini už niekoľko rokov by si takto našli svojho vďačného adresáta.A nemusia byť ani Vianoce.

Súvisiace články

Aktuálne správy