USA zaznamenali v novembri pokles cien importu aj exportu

Spojené štáty zaznamenali v novembri pokles dovozných cien, a to najstrmší za deväť mesiacov. Dôvodom bol pád cien pohonných látok a posilnenie dolára, ktoré môže aj v budúcnosti znižovať ceny importu. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce.
Podľa najnovších údajov z Washingtonu sa ceny produktov a surovín dovážaných do USA v novembri medzimesačne znížili o 0,3 %, zatiaľ čo v októbri ešte vzrástli o 0,4 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, očakávali v novembri ešte horší výsledok, a to pokles dovozných cien o 0,4 %.
Novembrové zníženie cien importu bolo najstrmšie od februára tohto roka a vystriedalo dva mesiace ich rastu. Za novembrovým výsledkom je najmä výrazné zlacnenie importovaných palív, o 4,7 %. Bez palív ceny dovozu v novembri klesli medzimesačne o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní sa ceny importu do USA v novembri znížili o 0,1 %. To je menej ako v októbri, keď klesli o 0,3 % a najmiernejší medziročný pokles dovozných cien od júla 2014.
Ekonómovia však aj napriek novembrovému poklesu dovážaných cien produktov a surovín očakávajú, že americká centrálna banka Fed v stredu 14. decembra zvýši úrokové sadzby vďaka dobrej situácii na trhu práce aj v ekonomike.
Ministerstvo práce dnes zverejnilo aj údaje o vývoji cien exportu, ktoré sa v novembri tiež znížili, a to o 0,1 % v porovnaní s októbrom, keď medzimesačne vzrástli o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní ceny novembrového exportu z USA klesli o 0,3 %, najmenej od augusta 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy