Úspešní ľudia nemusia chodiť cez bod B, aby sa z bodu A dostali do bodu C

, Medium Foto: thinkstock

Je fascinujúce stretnúť ľudí, ktorí sa stali mimoriadne úspešní už vo svojom ranom veku. Nemusia to byť len milionári, ale všetci, ktorí dokázali niečo vymyslieť, zatiaľ čo iní sa stále snažia "dať si svoj život dohromady." Ľudia, ktorí každé ráno vyskočia z postele a tešia sa do práce a dokážu postúpiť na kariérnom rebríčku bez toho, aby za to zaplatili, si zaslúžia obdiv.

Môžete si povedať, že títo ľudia majú jednoducho šťastie. Ale pravdou je, že sa riadia určitými zásadami, ktoré sa snažíme my ostatní len naučiť.

1. Neberte všetko
Mnohí z nás jednoducho prijmú akúkoľvek prácu, aká sa im ponúkne. Mohli by sme zaujať iný postoj, pokúsiť sa získať prácu, ktorá je celkom zaujímavá, alebo nejako súvisí s tým, čo sme študovali. A od tohto bodu už môžeme pracovať na svojej ceste hore. V skutočnosti, so správnym prístupom, sa môžete dopracovať k svojej vysnívanej práci. "Dlhoročné skúsenosti" sú len jednou z hodnôt, ktoré môžete ponúknuť. Ak sa však práci začnete venovať ešte počas štúdií, už pri prvom pohovore môžete ponúknuť hodnotu a tým si skrátiť svoju cestu na vrchol.

2. Nebuďte realistický
Vaša realita je založená na vnímaní. Vaše vnímanie je závislá na tom, čomu ste boli vystavení. Môžete meniť vašu realitu tým, že sa vystavíte skúsenostiam. Dieťa z chudobnej rodiny by si mohol myslieť, že je to nereálne získať prácu vo veľkej nadnárodnej spoločnosti, lebo tam nevidelo nikoho takého robiť. Dievča z rodiny zo strednej triedy by si mohlo myslieť, že je nereálne postavať obchod za milión, pretože sa nestretlo s nikým, kto z jej prostredia dokázal. Milionár by si mohol myslieť, že je to nereálne byť miliardár, pretože nestretol nikoho, kto by to vo svojom živote dokázal. Ak neviete, čo to znamená dostať na miesto, kam chcete ísť, potom váš sen zostáva pre vás nereálny. Ale môžete zmeniť túto skutočnosť tým, že v čas pochopíte, o čo ide v týchto snoch. Čítajte knihy, počúvajte  podcasty a konzumujte čo najviac informácií od ľudí, ktorých obdivujete. Obklopte sa ľuďmi, ktoré chcú dosiahnuť niečo podobné. Začnete uvažovať ako oni a nakoniec ich realita bude aj tou vašou.

3. Slová mentora
Každý mladý človek okolo dvadsiatky v podstate súťažiť o to, kto dokáže zapôsobiť na ostatných ľudí čo najrýchlejšie. A zvyčajne to znamená, že pracuje v nejakej spoločnosti, ktorá ľudí počúva, alebo sa v nej dajú zarobiť dobré peniaze. Je ťažšie prinútiť ľudí, aby vás rešpektovali na základe toho, že vy ste už ďalej. Ale v skutočnosti, je to jediná vec, na čom záleží. Potvrdzujú to slová Jeffa Bezosa. „Vždy ľuďom hovorím, že ak máme dobrý kvartál, je to kvôli práci, ktorú sme urobili pred troma, štyrmi a piatimi rokmi. Nie je to preto, že sme odviedli dobrú prácu v tomto štvrťroku.“ To isté platí každodennom živote. Život je dlhý, jednorazové extra odmeny sa strácajú v horizonte desiatich rokov. Ale rady a lekcie od dobrého mentora dokážete využiť po celý svoj život.

4. Vášeň pre hľadanie
Učíme sa po celý život. Ak budeme dosť dlho premýšľať, budeme dostatočne dlho cieľavedomý a dostatočne dlho budeme hľadať svoje vlastné ja, potom nájdeme svoju vášeň, a všetko ostatné už bude jasné. Ale takto to nefunguje. Mal som niekoľko rôznych záujmov súčasne. Páčilo sa mi písať, čítať, skúmať, vytvárať veci, aby boli efektívnejšie, riešiť problémy. Aká práca by pokryla všetky tieto oblasti? Právo? Medicína? Laboratórny výskum? Počítačové programovanie? Marketing? Ale čo keď si vyberiem marketing, a po čase si uvedomím, že tú robotu vlastne nenávidím a chcem robiť niečo úplne iné? Je to všetko tak mätúce. Mnohí z nás sa ocitli v tejto polohe v určitom okamihu. Zámerne odkladáme nutný výber, pretože sa bojíme, aby sme si nevybrali zle. Pravdou je, že neexistuje žiadne "správne" alebo "nesprávne" rozhodnutie. Vyberte si niečo, čo pre vás znie zaujímavo a potom sa z toho stane vášeň.

5. Úspešní ľudia viac riskujú
Médiá nás bombardujú správami, z ktorých sa dozvedáme, ako dokážu ľudia dosiahnuť úspech za jedinú noc. Preto máme tendenciu si myslieť, že na seba berú priveľké riziko, aby jednoducho "urobili skok", pričom dúfajú, že to vyjde. Pravdou je, že úspešní ľudia majú vlastne averziu k riziku. Testujú všetko na "mikroúrovni," a  iba potom robia veľké rozhodnutia, keď majú prakticky záruku, že to bude fungovať. Ale tým sa nikto nechváli, nie je sexi ukázať, čo vlastne robia v zákulisí, takže to nikto nevidí. Ani vy na seba neberte príliš veľa rizík. Dokážete nájsť aj praktickejší spôsob, ako sa dostať na miesto, kam chcete ísť. A to bude presne to, ako predbehnúť ostatných.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy