Ceny ropy vyskočili o vyše 8 %, cena Brentu prekonala 50 USD

Ceny ropy zaznamenali rast o vyše 8 %, pričom cena severomorskej ropy Brent prekonala hranicu 50 USD za barel (159 litrov). Dôvodom sú očakávania trhov, že členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktoré sa dnes zišli vo Viedni, pristúpia k výraznejšiemu zníženiu produkcie, než sa pôvodne predpokladalo. Informovala o tom agentúra Reuters.
Členovia ropného kartelu OPEC dnes dopoludnia odštartovali vo svojom viedenskom sídle rokovania o podmienkach obmedzenia produkcie ropy s cieľom zmierniť prezásobenie trhov a podporiť tak ceny komodity. Predbežná dohoda, ktorú uzatvorili v septembri v Alžírsku, počíta so znížením dennej ťažby na 32,5 až 33 miliónov barelov z 33,64 milióna barelov denne. „Vyzerá to tak, že štáty OPEC by sa mohli dohodnúť,“ povedal Colin Smith, riaditeľ oddelenia výskumu trhov ropy a plynu v spoločnosti Panmure Gordon v Londýne.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s januárovým kontraktom vzrástla do 13.36 h SEČ o 3,83 USD (8,3 %) na 50,21 USD (47,48 eura) za barel a smeruje k najvýraznejšiemu jednodňovému rastu za deväť mesiacov. Cena Brentu s dodávkou vo februári sa zvýšila o 3,76 USD na 51,08 USD/barel.
V podobnom rozsahu sa zvýšila aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári. Dosiahla 48,86 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke znamená rast o 3,63 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy