Medziročná inflácia vo Francúzsku sa v novembri zrýchlila

Podľa predbežného odhadu novembrové spotrebiteľské ceny v krajine medziročne vzrástli o 0,5 % po októbrovom posilnení o 0,4 %.

Francúzske spotrebiteľské ceny v novembri podľa predbežného odhadu medziročne stúpli o 0,5 percenta. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke štatistický úrad krajiny INSEE. Medziročná inflácia v krajine sa tak zrýchlila, keďže v októbri bola na úrovni 0,4 percenta. Mierne posilnenie inflácie je výsledkom rastu cien energií a potravín. Ceny priemyselných tovarov však v novembri podľa odhadu medziročne oslabili. Medzimesačne spotrebiteľské ceny vo Francúzsku stagnovali.

INSEE uviedol, že ceny energií v novembri v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška posilnili o 2,1 percenta a potraviny medziročne zdraželi o 0,3 percenta. Priemyselné tovary však oproti novembru minulého roka zlacneli o 0,6 percenta. Ceny služieb podľa predbežného odhadu medziročne stúpli o 1 percento.

Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa francúzske spotrebiteľské ceny v novembri medziročne zvýšili o 0,7 percenta po tom, ako v októbri podľa tejto metodiky stúpli o 0,5 percenta. Medzimesačne sa ceny v krajine podľa harmonizovaného indexu EÚ nezmenili.

Súvisiace články

Aktuálne správy