Unipetrol napojí Českú republiku na ropovod Adria

Unipetrol napojí Českú republiku na ropovod Adria. Zástupcovia spoločností Unipetrol RPA, a.s., a Jadranski Naftovod, d. d., dnes v Prahe podpísali rámcovú zmluvu o preprave ropy ropovodom Adria. Ten by sa v budúcnosti mohol stať alternatívnou prepravnou trasou k súčasným ropovodom Družba a IKL. Informoval o tom Unipetrol.
Zmluvné podmienky pre prepravu ropy boli so spoločnosťou Jadranski Naftovod uzatvorené na tri roky. Ropovodom možno zásobovať ako rafinériu v Kralupoch, tak v Litvínove. Nad rámec uzatvorenej zmluvy Unipetrol v súčasnosti vyjednáva podmienky prepravy po maďarskom úseku ropovodu Adria. Spoločnosť verí, že by súvisiaca zmluva mohla byť uzatvorená v roku 2017. Unipetrol v ČR prevádzkuje dve rafinérie v Kralupoch nad Vltavou a v Litvínove. Ich celková výrobná kapacita dosahuje 8,7 milióna ton ropy za rok.
Ropovod Adria vedie z ropného terminálu Omišalj na chorvátskom ostrove Krk cez Chorvátsko a potom severnou vetvou do Maďarska a na Slovensko, kde sa v Šahách napája na ropovod Družba. Východná časť ropovodu zásobuje Bosnu a Hercegovinu a Srbsko.
„Z pohľadu Českej republiky je táto zmluva ďalším krokom k posilneniu bezpečnosti a stability dodávok ropy. Zmluva umožní prepravu ropy po chorvátskom úseku ropovodu Adria, ktorý by sa mohol v budúcnosti využiť ako alternatíva k súčasným prepravným cestám,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Unipetrol Andrzej Modrzejewski.
Unipetrol sa v roku 2005 stal súčasťou skupiny PKN Orlen. Skupina Unipetrol sa zameriava najmä na spracovanie ropy, distribúciu pohonných látok a na petrochemickú výrobu. Zamestnáva asi 4500 pracovníkov.
Jadranski Naftovod sa zaoberá dopravou ropy pre rafinérie v Chorvátsku, Srbsku, Bosne a Hercegovine a Maďarsku. Zároveň skladuje ropu a ropné produkty pre významné svetové ropné spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy