Ceny ropy opäť rastú, americká WTI sa obchoduje tesne nad 44 USD/barel

Ceny ropy dnes ráno vzrástli. Americká WTI sa obchoduje tesne nad úrovňou 44 USD (40,83 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.44 SEČ predával po 44,08 USD. To bolo o 76 centov alebo 1,75 % viac než v pondelok (14. 11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas pondelka stratil 9 centov alebo 0,2 % a uzavrel na úrovni 43,32 USD za barel, keď predtým jeho cena padla až do blízkosti 42 USD za barel. Januárový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zdražel o 64 centov na 45,07 USD za barel.
Podľa obchodníkov sú dôvodom nárastu cien čierneho zlata špekulácie, že predstavitelia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by na konci novembra mohli presadiť už v podstate dohodnuté obmedzenie produkcie. Mnohí analytici sú však skeptickí a poukazujú na to, že krajiny, ako sú Saudská Arábia, Irán a Irak, majú výrazne rozdielne záujmy. Okrem toho mnoho štátov OPEC ťažbu skôr zvyšuje namiesto jej znižovania alebo zmrazenia na konštantnej úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy