Priemyselná produkcia Číny aj maloobchodné tržby pokračovali v októbri v raste

Priemyselná produkcia v Číne pokračovala v októbri v raste, tempo rastu však zaostalo za odhadmi ekonómov. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje čínskeho štatistického úradu.
Čínska priemyselná produkcia sa v októbri medziročne zvýšila o 6,1 %, čo je na úrovni predchádzajúceho mesiaca. Ekonómovia ale počítali s miernym zrýchlením rastu na 6,2 %.
Rástli aj maloobchodné tržby, tempo rastu však bolo slabšie než v predchádzajúcom období. Tržby v maloobchode sa zvýšili medziročne o 10 %, zatiaľ čo v septembri rast dosiahol 10,7 %. Analytici počítali s pokračovaním rastu na septembrovej úrovni.
Spomalenie poukazuje na slabší domáci dopyt. Takéto tempo rastu zaznamenala Čína predtým v máji. Za 10 mesiacov tohto roka vzrástli maloobchodné tržby medziročne o 10,3 %.
Najnovšie údaje signalizujú, že súčasné tempo rastu čínskej ekonomiky by malo pokračovať aj v poslednom štvrťroku tohto roka. Hrubý domáci produkt (HDP) Číny vzrástol aj v 3. štvrťroku medziročne o 6,7 %, teda v rozsahu, s ktorým počíta vláda na celý rok. Vláda predpokladá, že v tomto roku vzrastie čínska ekonomika v rozmedzí od 6,5 do 7 %. Ázijská rozvojová banka očakáva rast čínskej ekonomiky tento rok na úrovni 6,6 % a v budúcom roku počíta s miernym spomalením na 6,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy