Ani víťazstvo Trumpa nemusí vykoľajiť akciový vlak

, Fundstrat Global Advisors Foto: TASR/AP

Ešte v pondelok po oznámení FBI, že sa nebudú vyšetrovať emaily Hillary Clintonovej, sme boli svedkami dennej akciovej rally. Dnes, keď už je jasné, kto zasadne do Bieleho domu, stále existuje osem dôvodov, prečo by americké akcie mali po voľbách pokračovať v raste.

– Trhy už do cien zahrnuli možné víťazstvo Trumpa. Ale zahrnuli ich len s určitou (menšinovou) pravdepodobnosťou. A navyše má trh za sebou pondelkové solídne posilnenie.

– Trumpovo víťazstvo by mohlo znamenať dominanciu republikánov v Bielom dome a zároveň v oboch komorách Kongresu. Možnosť presadzovať akúkoľvek politiku bez neustáleho handrkovania oboch hlavných strán sa javí na jednej strane ako výhoda, v prípade Trumpovho víťazstva je ale podstatné, či by bezo výnimky začal napĺňať svoje predvolebné sľuby.

– Rad významných investorov a šéfov firiem Trumpa podporuje. Je medzi nimi Carl Icahn alebo John Paulson. Títo ľudia môžu mať "vsadené" určitým spôsobom. Trumpom sľubované nižšie dane sú lákavé, riziká spojené s jeho politikou ale nie sú iba tie primárne ekonomické.

– Trh je poháňaný skôr ekonomickými faktormi než tým, kto je prezident.

– Trhom sa v histórii darilo aj za vlády nepopulárnych prezidentov. Čo sa dá považovať za dôkaz predchádzajúceho bodu. Stačí spomenúť Lyndona Johnsona, ktorý nastúpil po Johnovi Fitzgeraldovi Kennedym. Za Johnsonovej vlády  bola zrušená legislatíva JFK výrazne obmedzujúca právomoci Fedu a národný dlh bol znížený z približne 50 na 40 % HDP.

– Trump by pravdepodobne zrušil dosť nepopulárnu Obamacare.

– Niektoré Trumpom navrhované opatrenia sú pre ekonomiku prínosom, ako je znižovanie niektorých daní a prisľúbené investície do infraštruktúry.

– Investorov môžu zaujať Trumpove snahy o "reformu Washingtonu".

– Najoptimistickejšie predpovede expertov na Wall Street veria rastu indexu S&P 500 do konca roka na 2325 bodov. Medián je v súčasnosti okolo 2 175 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy