Trump, sťa by víťaz prezidentských volieb: Ekonomický šok by mohol byť výraznejší v EÚ ako v USA

, Coface Foto: SITA/AP

Počas uplynulého roka sa v Európe vystupňovali politické riziká. Ďalší šok by mohol zraziť rast západoeurópskych ekonomík o pol percentuálneho bodu. Ak Donald Trump uspeje v prezidentských voľbách, môže byť ešte horšie.

Obdobie hospodárskej krízy vedie k zvýšenej politickej neistote. Tento aspekt je rozhodujúci pri posudzovaní rizík v jednotlivých krajinách. Európa vykazuje jasné známky zvyšujúcich sa politických rizík už od roku 2011. Nezamestnanosť, nerovnováha a dôsledky hlbokej finančnej krízy patria medzi faktory, ktoré vyvolávajú nespokojnosť medzi voličmi. Táto skutočnosť destabilizovala úradujúce vlády a viedla k nárastu preferencií nacionalistických a konzervatívnejších politických strán.

Úroveň politického rizika sa posunula o jeden stupeň po referende v Británii v júni 2016. Od decembra 2016 do októbra 2017 bude európsky politický program nabitý rozhodujúcimi politickými udalosťami, okrem iného referendom v Taliansku, francúzskymi prezidentskými voľbami a Nemecko čakajú parlamentné voľby.

Spoločnosť Coface zmerala vplyv zvýšených politických rizík na ekonomický rast, korporátne investície a dôveru spotrebiteľov. Prispôsobila svoj model pre meranie politických rizík vytvorený pre rozvíjajúce sa trhy v nadväznosti na udalosti "arabskej jari", ukazovateľ politického rizika pre západoeurópske krajiny využíva rozdielne nároky. Niektoré z kritérií sú ekonomické (zvýšenie miery nezamestnanosti, nerovnosť príjmov a primárne štrukturálne rozpočtové saldo), iné politické a sociálne (euroskepticizmus, antiimigračná náladá, roztrieštenosť politickej scény a korupcia).

Indikátor politického rizika sa v Európe za necelých 10 rokov zvýšil o 13 bodov. Najväčší nárast bol v roku 2013 počas krízy okolo štátnych dlhov. Nie je prekvapujúce, že Grécko má v súčasnosti najvyššie skóre (64 %), nasleduje ho Taliansko(60 %). Tieto krajiny patria medzi tie s najvyšším nárastom skóre vzhľadom k imigračnej kríze, rozpočtovej zdržanlivosti uloženej Európou a euroskepticizmu. Francúzsko nie je ďaleko za nimi (48 %), Nemecko je na úrovni 35 %. Hoci Francúzsko a Nemecko zaznamenali miernejší nárast, ich skóre odráža základné ekonomické a sociálne problémy v oboch krajinách.

Ekonomický rast a politické riziká sú vzájomne prepojené. Politické riziká sa primárne šíri dvoma spôsobmi – volatilitou na trhoch (ktorá sťažuje podmienky financovania v rámci celého hospodárstva) a nižšou dôverou domácností a firiem (čo vedie k rozhodnutiu o odložení spotreby a investícií). Existujú však výnimky, napríklad Španielsko, ktoré sa v ostatnom čase nezdali byť ovplyvnené nestabilitou vlády.

Pre meranie dôsledkov zvažuje Coface zavedenie indexu hospodárskej politickej neistoty (EPU). V prípade významného politického šoku vyvolávajúceho nárast indexu EPU (obdoba situácie vo Veľkej Británii v čase referenda v júni) by vplyv na rast v hlavných západoeurópskych ekonomikách mohol vyzerať nasledovne:

Veľká Británia: – 0,5 percentuálneho bodu rastu HDP

Nemecko: – 0,4 až -0,5 bodu

Francúzsko: -0,7 bodu

Taliansko: – 0,2 bodu

Španielsko: – 1,2 bodu

Ak by Donald Trump vyhral prezidentské voľby v USA, ekonomický šok by mohol byť výraznejší v Európskej únii ako v Spojených štátoch. Európa by stratila asi dva body rastu HDP za rok, zatiaľ čo USA len 1,5 bodu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy