Priemerná plocha slovenských agropodnikov je 80,7 hektára

Slovensko sa s počtom 23,6 tisíca poľnohospodárskych podnikov v rámci Európskej únie zaraďuje medzi krajiny s nižším počtom agropodnikov, ich priemerná plocha je však v EÚ tretia najväčšia.

V Európskej únii (EÚ) sa nachádza spolu 10,8 milióna poľnohospodárskych podnikov, na Slovensku je ich 23,6 tisíca. Hoci sa Slovensko zaraďuje medzi krajiny s nízkym počtom poľnohospodárskych podnikov, celkovo zaberajú plochu 1,9 milióna hektárov. Priemerné plocha slovenských agropodnikov tak dosahuje 80,7 hektára, čo je jedna z troch najvyšších hodnôt spomedzi členských krajín Európskej únie. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý zmapoval európske poľnohospodárstvo. Ako ďalej prieskum konštatuje, najviac podnikov, 3,6 milióna, je v Rumunsku, ďalej v Taliansku, Poľsku, Luxembursku či Spojenom kráľovstve.

V európskom poľnohospodárstve je zamestnaných približne 22,2 milióna ľudí, z toho 9,5 milióna pracuje na hlavný pracovný pomer. Najviac poľnohospodárov zamestnaných na plný úväzok sa aktuálne nachádza v Poľsku, Rumunsku alebo Taliansku. Prieskum Eurostatu tiež zistil, že európske poľnohospodárstvo je charakteristické výpomocou rodinných príslušníkov. Z celkového počtu osôb zamestnaných v poľnohospodárstve predstavuje 20,2 milióna buď majiteľov podnikov alebo členov ich rodiny. V Poľsku viac než 90 % objemu práce v poľnohospodárstve zabezpečujú rodiny. Na Slovensku pracuje v poľnohospodárskych podnikoch 27,6 % rodinných príslušníkov, čo je v rámci členských štátov EU najmenej.

Vybavenosť slovenských poľnohospodárskych podnikov však podľa spoločnosti Borga, ktorá sa zaoberá výrobou a výstavbou montovaných oceľových hál, v porovnaní s inými členskými krajinami EÚ, napríklad Rakúskom, zaostáva a slovenskí poľnohospodári preferujú skôr tradičné postupy. „Rozdiel medzi správaním slovenského a rakúskeho poľnohospodára je zrejmý. Pri prezentácii ponuky uprednostňujú Slováci tlačené podklady, kým v Rakúsku vyžadujú predstavenie prostredníctvom tabletu a inej modernej technológie,“ skonštatoval riaditeľ spoločnosti Borga Petr Václavek.

Spoločnosť Borga sa zaoberá výrobou a výstavbou montovaných oceľových hál pre široké využitie a tiež systémov opláštenia striech a stien. Vznikla v roku 1973 vo Švédsku a odvtedy expandovala do niekoľkých európskych krajín vrátane Slovenska a Českej republiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy