Maďarský zákon o dani z reklamy podľa EK porušuje pravidlá EÚ

Podľa Európskej komisie zákon o daniach z reklamy v Maďarsku poskytuje selektívne výhody pre určité spoločnosti.

Maďarský zákon o dani z reklamy je podľa Európskej únie napriek zmenám stále diskriminačný, pretože poskytuje selektívne výhody pre určité spoločnosti. Zákon by sa podľa EÚ mal zmeniť tak, aby bol v súlade s pravidlami únie. EÚ to uviedla v piatok. Svoj zákon o dani z reklamy z roku 2014 Maďarsko najprv v úvode roka 2015 na žiadosť EÚ pozastavilo, ale neskôr ho schválilo v zmenenej forme bez toho, aby Európsku úniu informovalo.

Progresívne zdanenie príjmov z reklamy sa považovalo za nástroj zameraný proti televíznej stanici RTL v snahe dostať ju pod kontrolu spojencov vlády. Materská spoločnosť televíznej stanice sídliaca v Luxemburgu preto podala na pôde Európskej únie sťažnosť.

Európska komisia (EK) v piatok uviedla, že zmeny v maďarskom zákone „úplne neriešia“ jej obavy. V rámci zmien sa napríklad znížili sadzby dane, ale zachoval sa progresívny charakter zdaňovania. EK konštatovala, že hoci Maďarsko si môže samo rozhodovať o svojom daňovom systéme, nemalo by „neoprávnene uprednostňovať určité firmy pred inými.“

Súvisiace články

Aktuálne správy