Deficit zahranično-obchodnej bilancie USA v septembri klesol

Deficit zahranično-obchodnej bilancie USA v septembri klesol na najnižšiu hodnotu za 19 mesiacov. Dôvodom bol rast exportu, vďaka oživeniu dopytu po lietadlách, a zároveň pokles importu. No slabší import zároveň poukazuje na spomaľovanie dopytu v USA. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu schodok zahranično-obchodnej bilancie USA klesol v septembri medzimesačne o 9,9 % na 36,4 miliardy USD (32,90 miliardy eur). To je jeho najnižšia hodnota od februára 2015.
Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom počítali so znížením schodku na v priemere 37,8 miliardy USD. Ministerstvo zároveň revidovalo obchodný deficit za august, ktorý dosiahol 40,5 miliardy USD, a nie 40,7 miliardy USD, ako naznačoval rýchly odhad.
Po očistení od inflácie sa deficit zahraničného obchodu USA v septembri znížil na 55 miliárd USD z augustových 57,4 miliardy USD.
Tieto údaje ministerstvo už minulý týždeň zahrnulo do správy o hrubom domácom produkte (HDP). Zahraničný obchod sa tak podieľal 0,83 percentuálnymi bodmi na HDP Spojených štátov v 3. kvartáli.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že export z USA sa v septembri zvýšil o 0,6 % na 189,2 miliardy USD, čo bola jeho najvyššia hodnota od júla 2015. Import pritom klesol o 1,3 % na 226,6 miliardy USD.
Export z USA do Európskej únie v septembri vzrástol o 6 %, z toho export do Británie vyskočil až o 12,4 %.
V septembri stúpol aj vývoz do Číny, a to o 1,8 %, zatiaľ čo import z tejto krajiny klesol o 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy