Zamestnávatelia v USA vytvorili aj v októbri nové pracovné miesta

Americkí zamestnávatelia aj v októbri vytvorili nové pracovné miesta, ale ich počet sa oproti septembru znížil, čo sklamalo analytikov, ktorí očakávali, že firmy prijmú viac nových ľudí. Miera nezamestnanosti však minulý mesiac klesla a tempo rastu platov sa zrýchlilo. To signalizuje, že najväčšia svetová ekonomika dosiahla solídny pokrok v prvom mesiaci posledného kvartálu 2016. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Podľa údajov ministerstva práce vo Washingtone zamestnávatelia v USA, okrem poľnohospodárstva, prijali v októbri 161.000 nových pracovníkov. To je menej ako v septembri, keď po revízii vytvorili 191.000 nových miest, čo je o 44.000 viac, ako udával predbežný odhad.
Októbrový výsledok však sklamal analytikov, ktorí očakávali, že v USA pribudne v sledovanom mesiaci 173.000 nových pracovných príležitostí.
Ministerstvo zároveň oznámilo, že miera nezamestnanosti v USA minulý mesiac klesla na 4,9 % zo septembrových 5 %.
Priemerná hodinová mzda sa v októbri zvýšila o 0,4 % oproti septembru, keď medzimesačne stúpla o 0,3 %. V medziročnom porovnaní vzrástla hodinová mzda o 2,8 %, najstrmšie od júna 2009. To je dobrá správa pre ekonomiku, keďže domácnosti sa svojimi výdavkami podieľajú zhruba 70 % na jej raste.

Súvisiace články

Aktuálne správy