Libra Britom zdražuje čaj, kvôli Brexitu

, The Independent;Daily Mail Foto: SITA/AP

Dovozné ceny čaju sa podľa odhadov zvýšia o 50 percent v dôsledku oslabenia britskej libry, napísal The Independent.

Zdraženie má jasnú príčinu, Brexit, domnieva sa riaditeľ spoločnosti Typhoon Tea v Británii Somnath Saha "Má to skutočne veľmi negatívny dopad na naše podnikanie, vážne trpíme. Prešlo to celé do fázy, kedy už to nie je udržateľné. Ďalšie straty už si nemôžeme dovoliť," vyjadril sa Saha v rozhovore pre denník The Daily Mail. Razantné zdraženie tejto obľúbenej komodity pripravilo firmu za mesiac o 250 tisíc libier.

Typhoon Tea produkuje vo svojej továrni v meste Wigan 125 miliónov čajových vrecúšok týždenne a vo Veľkej Británii zamestnáva okolo 300 ľudí. Pokiaľ bude situácia pokračovať, spoločnosť sa obáva, že príde o všetky svoje zisky. "Od júna sme vo veľmi zložitej situácii. Nič už nemôžeme uhrať. Každým dňom rastie neistota, nevieme, čo nastane. Je tu obrovská kolísavosť libry," uviedol Saha.

Čaj nie je jediným produktom, ktorý v Británii po referende o vystúpení krajiny z EÚ zdražel. Okrem inteligentných telefónov iPhone stúpli napríklad ceny obľúbenej drožďové nátierky Marmite. Zdraželo aj víno, elektronika či automobily.

Potom, čo si Briti v referende v júni odhlasovali vystúpenie krajiny z Európskej únie, sa libra prepadla na tridsaťročné dno. Mena stratila okolo 15 percent. Ekonómovia sa obávajú nárastu inflácie a negatívneho dopadu na obyvateľstvo. Dovozné ceny stúpli len v auguste podľa Britského štatistického úradu o 9,3 percenta.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy