Rekordný rast ropných zásob v USA stlačil ceny ropy o viac ako dolár

Ceny ropy dnes zaznamenali výrazný pokles a dostali sa na najnižšiu hodnotu od konca septembra, keď trhy reagovali na správu amerického ministerstva energetiky o rekordnom raste ropných zásob v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ministerstvo oznámilo, že v týždni do 28. októbra sa zásoby ropy v Spojených štátoch zvýšili o 14,4 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). To znamená najvýraznejší týždenný rast amerických ropných zásob v histórii. Analytici s rastom počítali, očakávali však, že dosiahne len okolo jedného milióna barelov.
„Toto je veľmi zlá informácia pre ceny ropy. Nič iné v správe nie je také dôležité,“ povedal ekonóm zo spoločnosti WTRG Economics James L. Williams.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s decembrovým kontraktom klesla do 16.00 h SEČ o 1,55 USD (3,3 %) na 45,12 USD (40,67 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári klesla o 1,50 USD (1,5 %) na 46,64 USD/barel. V obidvoch prípadoch sa cena dostala na najnižšiu úroveň od 28. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy