V súkromnom sektore v USA vzniklo v októbri 147.000 nových pracovných miest

V súkromnom sektore USA vzniklo v októbri menej nových pracovných miest, než sa očakávalo. Ukázali to dnes zverejnené predbežné údaje spoločnosti ADP. Informoval o tom portál RTTNews.
Podľa ADP vytvorili firmy v Spojených štátoch minulý mesiac 147.000 nových pracovných miest. Na porovnanie, v septembri vytvorili 202.000 nových pracovných pozícií, čo znamená výraznú revíziu smerom nahor, keďže predbežné údaje za mesiac september poukazovali na tvorbu len 154.000 miest.
Výsledok za október zaostal za odhadmi ekonómov. Tí očakávali, že v súkromnom sektore USA vznikne v októbri približne 170.000 nových pracovných pozícií. Napriek tomu ani tieto výsledky nie sú vysloveným sklamaním.
Ako uviedol hlavný ekonóm Moody’s Analytics Mark Zandi, situácia na trhu práce sa aj naďalej vyvíja priaznivo, aj keď tempo tvorby nových pracovných miest sa spomaľuje. Problém však vidí v oblastiach ako vzdelávanie, stavebníctvo a ťažobný sektor, ktoré zaznamenávajú určitý útlm.
V súčasnosti sa čaká na kľúčové informácie amerického ministerstva práce o vývoji celého pracovného trhu za mesiac október. Ministerstvo zverejňuje správu o vývoji nielen v súkromnom, ale aj vo verejnom sektore. Správu zverejní v piatok 4. novembra.
Očakáva sa, že ministerstvo oznámi vznik približne 178.000 nových pracovných miest po tom, ako v septembri bolo v USA vytvorených celkovo 156.000 pracovných pozícií. Miera nezamestnanosti by podľa ekonómov mala klesnúť na 4,9 % zo septembrovej úrovne 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy