Strata prístupu Británie na trh EÚ môže zhoršiť jej rating

Uviedla to agentúra Moody's, podľa ktorej strednodobá perspektíva ekonomiky Británie bude v každom prípade slabšia, ale rozsah vplyvu brexitu bude závisieť od usporiadania nových obchodných vzťahov krajiny s Európskou úniou.

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s predpokladá, že zníži hodnotenie úverovej spoľahlivosti Veľkej Británie, ak strata prístupu krajiny na spoločný európsky trh po brexite zo strednodobého hľadiska podstatne oslabí britský ekonomický rast a ak sa naruší dôveryhodnosť fiškálnej politiky krajiny. Agentúra to uviedla v správe, ktorú zverejnila v stredu. Veľká Británia má v súčasnosti od agentúry Moody’s ratingovú známku Aa1.

Moody’s konštatuje, že strednodobá perspektíva ekonomiky Británie bude v každom prípade slabšia, ale rozsah vplyvu brexitu bude závisieť od usporiadania nových obchodných vzťahov krajiny s Európskou úniou. Moody’s v súčasnosti očakáva, že Veľká Británia nakoniec dokáže dosiahnuť nejakú formu dohody o voľnom obchode s EÚ. Agentúra predpokladá, že vyjednávania budú zdĺhavé. Očakáva však, že keď sa rokovania začnú, duch v ktorom k ním budú pristupovať obe strany, naznačí ich pravdepodobný výsledok. Podľa názoru Moody’s existuje malá pravdepodobnosť toho, že by Veľká Británia z Európskej únie nevystúpila.

Súvisiace články

Aktuálne správy