Agentúra S&P potvrdila rating Británie, riziká ale pretrvávajú

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila rating dlhodobých záväzkov Británie na úrovni AA, zároveň ale uviedla, že riziká, ktoré by ho mohli stlačiť nižšie, naďalej pretrvávajú.

Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) potvrdila rating dlhodobých záväzkov Británie na úrovni AA, zároveň ale uviedla, že riziká, ktoré by ho mohli stlačiť nižšie, naďalej pretrvávajú. Dôvodom je pokračujúca neistota súvisiaca s júnovým rozhodnutím Britov vystúpiť z Európskej únie. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Rating ponechala S&P s negatívnym výhľadom, čo znamená, že nevylučuje ďalšie zníženie britského ratingu. Ako uviedla, brexit predstavuje výrazné riziko pre budúci vývoj britskej ekonomiky, no najmä pre jej veľký finančný sektor.
S&P znížila rating dlhodobých záväzkov Británie koncom júna v reakcii na výsledok referenda o vystúpení krajiny z EÚ, a to hneď o dva stupne. Rating tak klesol z najvyššej úrovne AAA na AA.
K faktorom, ktoré by mohli podľa agentúry viesť k ďalšiemu zníženiu ratingu, patria slabší než očakávaný rast ekonomiky či nové referendum o nezávislosti Škótska. Agentúra zároveň upozornila aj na riziko, že britská libra by mohla prísť o status rezervnej meny. Aj v takom prípade hrozí krajine ďalšie zníženie ratingu.

Súvisiace články

Aktuálne správy