Škótsko hľadá možnosti, ako si udržať prístup na trh EÚ, napríklad cez EFTA

Škótska vláda hľadá možnosti, ako zostať súčasťou spoločného európskeho trhu. Jednou z možností by mohlo byť členstvo Škótska v Európskom združení voľného obchodu (EFTA). Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na Sky News.
Členstvo v EFTA by mohlo pomôcť Škótsku udržať si mnohé aspekty prístupu na jednotný európsky trh, ale s jeho prijatím do tohto združenia by museli súhlasiť všetci súčasní členovia: Nórsko, Island, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.
Predsedníčka škótskej regionálnej vlády Nicola Sturgeonová tento týždeň počas návštevy v sídle britskej premiérky Theresy Mayovej na otázky Sky News uviedla, že v nasledujúcich týždňoch predloží „špecifické návrhy“ pre „flexibilný brexit“.
Vysokopostavený zdroj z Londýna, ktorý nechcel byť menovaný, v tejto súvislosti poznamenal, že „kreatívne“ návrhy Škótska nepovažuje za priechodné. Podľa neho je pravdepodobné, že vláda premiérky Mayovej ich odmietne.
Okrem toho aj v zmluve o EFTA sa hovorí, že sa jej členmi môžu stať iba „štáty“. To predstavuje vážnu prekážku pre Škótsko, aj keď na druhej strane, táto definícia zahŕňa aj „mikroštát“ Lichtenštajnsko. No v každom prípade je viac než isté, že britská vláda nebude nadšená pokusmi Škótska o vstup do združenia, pretože to podkope jej vlastné rokovania s Európskou úniou o brexite.

Súvisiace články

Aktuálne správy