Máš neprípustné statusy, tebe pôžičku nedáme!

, news.com.au Foto: SITA;TASR/AP

Komunistická strana Číny plánuje zaviesť bizarný systém bodovania svojich občanov.

Predstavte si svet, kde každý krok, ktorý urobíte, je monitorovaný vládou. Pre niekoho to nie je až tak nepredstaviteľné. V Číne sa niečo podobné chystá byť už čochvíľa skutočnosťou.

Nezastvili ste na stopke na opustenej ulici o tretej ráno? Máme o tom záznam. Odvážili ste si menej jabĺk ako ste skutočne nakúpili? Záznam vás usvedčuje, ste zlodej. Publikujete neškodné narcistické selfie-fotky na sociálnej sieti? Vláda ich vidí, všetko o vás vie. Vlastne všetka vaša sociálna a mediálna aktivita, prácovné aj voľnočasové aktivity a on-line nákupy sú hodnotené a neustále monitorované.

Možno vám v tejto súvislosti napadne George Orwell, ale ide o kroky čínskej vlády. Vyvíja "kreditný sociálny systém ", v ktorom sa monitoruje každý jednotlivý občan, a zhromažďujú sa informácie o ich každodenných životoch. Komunistická strana Číny dúfa, že tento ambiciózny plán pomôže vytvoriť  kultúru "úprimnosti". Celý systém je navrhnutý tak, aby sa posúdila dôveryhodnosť každej osoby v očiach vlády, a vaše skóre tak má silu dramaticky zmeniť zvyšok vášho života.

Každý človek bude mať svoje číselné ohodnotenie, ktoré pomôže určiť, či spĺňa podmienky pre finančnú pôžičky. A nielen to, čísla budú rozhodujúce aj pre získanie krajšej izby v hoteli alebo lepšieho stola v reštaurácii. Vaše číslo môže ovplyvniť, dokonca aj to, koľko dát budete ťahať, pretože informácie sú verejne dostupné, a váš spoločenský okruh tak nepriamo dokáže ovplyvniť vaše skóre. Vláda bude sledovať vaše nákupných zvyklosti a hodnotiť vás podľa toho, nakoľko ste frivolní v míňaní. Čínska vláda dúfa, že každý z jej 1,3 miliardy obyvateľov bude čoskoro zapísaný do národnej databázy, ktorá zahŕňa všetky tieto malé detaily.

Myšlienka to nie je nová, prvýkrát sa objavila v roku 2003, ale Čína dúfa, že jej podarí ju presadiť do roku 2020. To by mohlo mať dramatický posun v spôsobe, akým občania na seba vzájomne pôsobia. Napríklad vystavenie provládnych statusov na sociálnych médiách spolu s recykláciou poukazujú na fiškálnu zodpovednosť a tým sa zvýšuje skóre. Naopak nehospodárne výdavky, politické názory, ktoré čínska vláda považuje za sporné, ako napríklad o Tibete, skóre znižuje. Vláda si bude môcť prečítať všetko, čo sa zverejňuje na sociálnych médiách.

Minulý mesiac, čínska vláda vydala revidovaný plán s podrobnosťami, ako by prepracovaný systém mohol fungovať. Jeho preklad nedávno zverejnila Oxford University. Okrem iného sa v dokumente uvádza, že na akúkoľvek osobu, alebo spoločnosť, ktorá je považovaná za "nedôveryhodnú" musia byť uvalené sankcie. Význam tohto komunálneho systému podčiarkuje veta: "vlády na všetkých úrovniach", musia zohrávať vedúcu úlohu "v pomoci" stimulovať spoločnú účasť a spoločnú správu celej spoločnosti, a realizovať efektívnu konvergenciu vládneho vedenia a spoločných sociálnych opatrení."

Štátna tlačová agentúra Xinhua medializovala kreditný systém pred dvoma rokmi, tvrdí, že sa zameria na štyri kľúčové oblasti: administratívne záležitosti, komerčné aktivity, sociálne správanie sa a súdny systém.Tento systém by bol doplnený o mechanizmus odmien a trestov.

Zatiaľ čo čínska vláda sa snaží mať prehľad o svojich občanoch už celé desaťročia, tentoraz by prvý krát šlo o nasadenie technológií, ako je spracovanie veľkých objemov dát, cloud computing a mobilný internet. V minulom roku čínska centrálna banka udelila osem povolení na základe ktorého môžu súkromné firmy vytvárať osobné kreditné referenčné služby. Sesame Credit Management Alibaby dostal povolenie hodnotiť ľudí na základe ich koníčkov, interakcie s priateľmi, výdavkov a životného štýlu. Podľa China Daily spôsob hodnotenia je v rozsahu od 350 do 950 bodov, čím vyššie  skóre, tým jednoduchšie získaná pôžička. Napríklad ľudia s 600 bodmi dostali len pôžičku nižšiu ako 5000 juanov (678 eur) pre nakupovanie na Alibaba on-line trhu. Tí, ktorí majú viac ako 666 bodov môžu dostať hotovostný úver až do výšky 50 000 juanov.

Čína pracuje na vlastnom kreditnom systéme pre finančný sektor, ale treba priznať obdobne sa posudzuje finančná situácie ľudí vo vyspelých ekonomikách už roky. Čína sa zabehnutý systém snaží presadiť s iným druhom dôveryhodnosti. Na jednej strane je inštitút kreditného systému, so súborom pravidiel pre správanie sa na trhu. Na druhej strane, ide o kontrolný nástroj. Čínski straníci stanovia spôsob, ako sa má človek správať, následne hľadajú spôsob, ako ho presadiť, aby to znelo racionálne. Aby dokázali ľudí ovplyvňovať a rozhodovať o tom, čo si myslia. Aby ich výber ovplyvnil ich život, by si mohli sami zvoliť iný životný štýl. Inými slovami, tento systém dokáže zlepšiť každodenný život pracujúcej triedy, ale na úkor osobnej slobody. Otázkou je, či to stojí za to.

Súvisiace články

Aktuálne správy