V Grécku vznikajú pracovné miesta na čiastočný úväzok

Čoraz viac gréckych firiem zamestnáva ľudí, ktorí majú skrátenú pracovnú dobu alebo pracujú len niekoľko dní do týždňa. Informovala o tom agentúra DPA.
Počas prvých deviatich mesiacov tohto roka sa v Grécku vytvorilo 1,6 milióna nových pracovných miest. Na plný úväzok však z toho bolo len 47 % miest, zvyšok sú miesta na skrátený úväzok, uviedol dnes konzervatívny aténsky denník Kathimerini s odvolaním sa na nezávislú grécku pracovnú agentúru Ergani.
Tento vývoj na pracovnom trhu má nepriaznivý vplyv na dôchodkové poisťovne. Ten, kto zarába minimálnu mesačnú mzdu, v čistom dostáva 492 eur. V prípade skráteného úväzku na štyri dni v týždni dostane zamestnanec v čistom 420 eur. V mnohých prípadoch sú však pracovníci, ktorí sú hlásení ako zamestnanci na skrátený úväzok, nútení pod vyhrážkou prepustenia pracovať celý deň. Podľa údajov najväčšej štátnej dôchodkovej poisťovne zarába približne 500.000 gréckych zamestnancov mesačne v čistom len 360 eur. To malo za následok, že príjmy dôchodkových poisťovní prudko klesli. Miera nezamestnanosti v Grécku sa aktuálne nachádza na úrovni okolo 23 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy