Unikli informácie, že ECB uvažuje o útlme kvantitatívneho uvoľňovania

, Bloomberg Foto: SITA/AP

Agentúra Bloomberg priniesla správu, že od jari by malo dochádzať k postupnému utlmovaniu menovej expanzie. Postupne, tak ako to pred dvoma rokmi spustila. Dobre informované "zdroje" z útrob ECB hovoria o tom, že panuje zhoda o útlme nákupov dlhopisov o 10 miliárd eur mesačne. ECB dnes nakupuje do svojej bilancie dlhopisy za 80 miliárd mesačne.

V prípade, že by "zdroje" mali pravdu, a s útlmom by sa skutočne začalo v apríli 2017, tak sa s dnešnou expanzívnou politikou dá pohodlne skoncovať do konca budúceho roka. Pokiaľ bude ECB utlmovať svoju politiku nákupu dlhopisov a na konci budúceho roka skončí, tak je nutné túto zmenu chápať ako návrat k "normálu".

Samozrejme, ide len o špekulácie. Ale treba povedať, že centrálne banky často presne týmto spôsobom, cez finančné médiá a informácie "z dobre informovaných zdrojov" vypúšťajú pokusné balóniky, ktoré majú pripraviť trhy na zmeny ich politiky.

Pokiaľ sa v globálnej ekonomike nič nepokazí, všetko do seba pekne zapadá. Fed ešte v tomto decembri zvýši úroky a ECB budúci rok v apríli začne utlmovať expanziu. 

Súvisiace články

Aktuálne správy