Maloobchod SR sa medzimesačne vyvíjal lepšie ako priemer EÚ

Augustové tržby maloobchodu v rámci celej Európskej únie medzimesačne oslabili o 0,1 %, na Slovensku o 1 % stúpli, pričom to bol v rámci členských krajín únie tretí najvýraznejší rast.

Sezónne upravené tržby maloobchodu eurozóny aj celej Európskej únie medzimesačne oslabili o 0,1 percenta. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa kalendárne upravené augustové maloobchodné tržby v eurozóne zvýšili o 0,6 percenta. V rámci celej EÚ tržby maloobchodu medziročne posilnili o 2,1 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzimesačný vývoj tržieb maloobchodu na Slovensku bol lepší v porovnaní s priemerom za celú Európsku úniu, keďže o 1 percento posilnili. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, pritom bol medzimesačný rast tržieb na Slovensku tretí najlepší. Výraznejšie stúpli iba v Luxembursku (3,6 %) a v Írsku (1,5 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles maloobchodných tržieb evidovali v Estónsku, Poľsku a Fínsku, kde zhodne oslabili o 0,6 percenta.

Medziročný rast tržieb na Slovensku bol mierne slabší v porovnaní s priemerom za EÚ, keďže stúpli o 1,9 percenta. Najvýraznejší medziročný rast tržieb maloobchodu v auguste evidovali v Luxembursku (12,6 %), Rumunsku (11,7 %) a Poľsku (10,8 %). Maloobchodné tržby sa medziročne znížili vo Francúzsku (-1,5 %) a v Dánsku (-0,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy