Namiesto pečeného mrazené: Pekárov tlačia do straty, nemajú ani na platy

, Rada pekárov a cukrárov Foto: TASR/Štefan Puškáš

V odvetví je katastrofálny nedostatok kvalifikovaných, ako aj nekvalifikovaných zamestnancov. Práve z tohto dôvodu je celé odvetvie pod hrozbou kolapsu.

„Bude spôsobený nedostatkom pracovníkov, keďže jednotliví výrobcovia už nebudú ďalej schopní plniť si svoje výrobné záväzky,“ tvrdí Rada pekárov a cukrárov Slovenska s tým, že momentálne by firmy boli schopné zamestnať viac než tisíc ľudí. Avšak nielenže zamestnancov nedokážu získať, no nedokážu ich ani adekvátne ohodnotiť. Je to z dôvodu nízkeho ohodnotenia ich odbytu.

„Z nášho pohľadu ide o neriešiteľnú situáciu. Na jednej strane sme schopní a pripravení okamžite zamestnať stovky ľudí, na druhej strane im nedokážeme ponúknuť také ohodnotenie, ktoré im zabezpečí aspoň pokrytie základných životných potrieb. Jednoducho na to nemáme. Ľudia teda nemajú záujem pracovať a radšej ostávajú na úradoch práce, alebo sú dobrovoľne nezamestnaní a živia sa príležitostnými brigádami,“ vravia predstavitelia Rady pekárov a cukrárov Slovenska s tým, že  výrobcovia nielen nevedia získať nových zamestnancov, ale strácajú aj tých stabilných.

Inými slovami: práve táto situácia sa môže postarať o úbytok čerstvých pekárenských výrobkov na trhu a ich postupné nahrádzanie nie veľmi kvalitnými mrazenými výrobkami z dovozu. Len na spresnenie – trend nahrádzania čerstvého pečiva má  stúpajúcu tendenciu.

Ďalším problémom pekárskeho odvetvia je pretrvávajúca tendencia a výskyt nekalých obchodných praktík v niektorých obchodných reťazcoch. Tie zásadne ovplyvňujú rentabilitu odvetvia a umelo znižujú odbytové ceny pekárenských výrobkov. Práve boj proti nekalým obchodným praktikám niektorých obchodných reťazcov sa stal jednou z kľúčových priorít Slovenskej republiky v rámci jej predsedníctva v Rade Európskej únie.

Rada pekárov a cukrárov Slovenska pripravila Memorandum o boji proti nekalým obchodným praktikám. Plne ho podporuje aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. „Nekalé obchodné praktiky zásadným spôsobom deformujú primerané rozdeľovanie marže. Nie sú pritom len občasným javom, ale systémovou súčasťou fungovania potravinového dodávateľského reťazca,“ uvádza sa v memorande, ktorého dodržiavanie Rada pekárov SR plánuje kontrolovať a chce vyzvať na jeho dodržiavanie taktiež obchodné reťazce.

Rada pekárov SR združuje všetky profesijné organizácie v tomto priemysle, a teda Úniu priemyselných pekárov SR, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov a Cech pekárov a cukrárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy