Ekonómovia by sa mali držať biológov, botanikov či antropológov: Prestaňte predstierať, že ekonomika môže byť riadená!

, oecd.org Foto: thinkstock;OECD

Kríza odhalila niektoré závažné nedostatky v našom ekonomickom myslení. Zdôraznila, že by sme sa mali na hospodársku politiku pozerať novým spôsobom. Kríza zároveň odhalila nedostatky existujúcich nástrojov pre štruktúrne analýzy, napríklad medzi rastom, nerovnosťou a životným prostredím.

Mali by sme sa chopiť príležitosti a rozvíjať nové chápanie ekonomiky ako veľmi zložitý systém, ktorý sa ako každý iný komplexný systém, neustále mení na základe toho, ako sa menia vstupy a vplyvy, často na základe nepredvídaných alebo nežiaducich dôsledkov. Politici by mali byť neustále v strehu a byť pokornejší v rámci svojich politických receptov. Pôsobia totiž skôr ako moreplavci, než mechanici. Mali by byť otvorený k systémovým rizikám. To si ale vyžaduje zmenu nášho myslenia. Ako John Kenneth Galbraith raz povedal: "konvenčný názor slúži nás chráni pred bolestivou prácou v podobe myslenia."

To je dôvod, prečo OECD spustila iniciatívu nazvanú Nové prístupy k ekonomickým výzvam (NAEC). S touto iniciatívou chceme lepšie pochopiť, ako ekonomika funguje vo všetkej svojej zložitosti a konštrukcii. Naším cieľom je posúdiť a vyriešiť nezamýšľané dôsledky politík, a zároveň rozvíjať nové prístupy, ktoré podporujú viac udržateľný a inkluzívny rast.

Zložitosť je spoločný rys rastúceho počtu politických otázok v stále viac globalizovanom svete. Napríklad zložitému auto dokážeme dobre porozumieť s použitím analýzy z normálneho inžinierstva. Kompletu automobilov, ktoré spoločne brázdia diaľnicu, už nie. Je to to zložitý systém. Vodiči vzájomne komunikujú a prispôsobujú svoje správanie na základe rôznych faktorov, ako je vnímanie, očakávanie, zvyky, dokonca aj emócie. Aby sme pochopili prevádzku a dokázali vybudovať lepšie cesty, stanoviť rýchlostné limity, inštalovať automatické radarové systémy, potrebujeme mať nástroje, ktoré pojmú nelineárne a kolektívne vzory správania sa, rôzne typy vodičov, alebo pravidlá, ktoré by mali dodržiavať. Potrebujeme nové nástroje, zložitejšie, vedeckejšie.

Význam zložitosti nie je obmedzený na akademickú pôdu, má svojich zástancov aj vo svete politiky. Ekonóm Andy Haldane z Bank of England vníma myšlienku globálneho finančného systému ako komplexný systém a zameral sa na uplatňovanie vedomostí z iných odborov, napríklad ekológie, epidemiológie a inžinierstva vo finančnej sfére. Všeobecnejšie povedané, je zrejmé, že jazyk teórie zložitosti už vstúpil do finančného a regulačného lexikónu. Haldane poukázal na hodnotu zložitosti, ktoré poskytujú poznatky o štrukturálnej zraniteľnosti vytvorené vo finančnom systéme. To viedlo k návrhom politiky pre zlepšenie odolnosti finančného systému.

Ďalším je Bill White, predseda revíznej komisie EDRC, bol horlivým zástancom premýšľania o ekonomike, ako o komplexnom systéme. Hovoril o tom na početných podujatiach OECD. Čiastočne to používal na vysvetlenie a čiastočne aj ako varovanie, že systém vybudovaný v dôsledku kumulatívnych procesov, môže mať veľmi nepredvídateľnú dynamiku a môže preukázať značnú nelinearitu. V dôsledku toho Bill vyzval politikov, aby akceptovali väčšiu neistotu a boli opatrnejší. Vyzýval ekonómov, aby si zobrali tie mimoriadne jednoduché, ale dôležité poučenia od ostatných, ktorí študovali alebo pracovali s komplexnými systémami, napríklad od biológov, botanikov, antropológov, dispečerov a vojenských stratégov.

Snáď najdôležitejší pohľad na zložitosť je, že politici by mali prestať predstierať, že ekonomika môže byť riadená. Systémy sú náchylné na prekvapenia. Radšej by sa mali orientovať na zvyšovanie odolnosti, posilňovanie prispôsobivosti, podporou politiky experimentovania.

V OECD už začíname pracovať so zložitosťou. Niekoľko rokov sa snažíme vytvoriť obchodný "genóm", vďaka databázam obchodu pridanej hodnoty vysvetľujeme obchodné prepojenie medzi jednotlivými krajinami. Ide o meranie medzinárodného obchodu prostredníctvom pridanej hodnoty. Tento prístup významne mení pohľad na konvenčné štatistické meranie medzinárodného obchodu a efektívnejšie kvantifikuje pridanú hodnotu obchodu, napríklad vplyv na vytváranie pracovných miest alebo príspevok k hospodárskemu rastu a prispieva k odhaľovaniu skrytých miest, v ktorých je pridaná hodnota skutočne tvorená.

Skúmali sme možnosti pre spojenie ekonomických modelov s inými systémami, napríklad životným  prostredím (klíma), či rastom nerovnosti. Dôsledky pre dlhodobý rast je kľúčovým príkladom prepojenia bio-fyzikálnych modelov a ekonomických modelov, aby sa dal odhadnúť dopad zhoršovania životného prostredia a zmeny klímy na ekonomiku.

Komplexné systémy majú svoje miesto vo vzdelávaní a medzinárodnej obchodnej politike. Využívanie veľkých objemov dát je neodmysliteľnou súčasťou zložitého modelovania prístupov. Zostáva ešte veľa práce, aby sme dokázali plne obohatiť našu prácu o perspektívy zložitosti. OECD preto spolupracuje so silnými partnermi, napríklad oxfordským Inštitútom pre nové ekonomickémyslenie a Európskou komisiou. Chceme tak pomôcť tvorcom politík presadzovať používanie zložitých systémov myslenia na riešenie niektorých najťažších úloh.

Dôležitou otázkou zostáva, ako môžu byť poznatky a metódy zložitosti použité na podporu politiky, pre riešenia zložitých problémov v oblastiach, ako je ochrana životného prostredia, finančná regulácia, udržateľnosť a rozvoj. Stimulovať nové myslenie, nové politické prístupy a nakoniec lepšie politiky pre lepší život.

Autorom je Angel Gurría, generálny tajomník OECD.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy