Nemecká ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 1,9 %

Spoločná prognóza piatich európskych ekonomických inštitútov, o ktorej informuje inštitút Ifo, ráta v tomto roku s rastom ekonomiky Nemecka o 1,9 %, predošlá takáto predikcia rátala s posilnením o 1,6 %.

Nemecká ekonomika vďaka stabilnému trhu práce a silnej spotrebe zažíva vzostup. V tomto roku by malo nemecké hospodárstvo posilniť o 1,9 percenta, v budúcom roku o 1,4 percenta a v roku 2018 o 1,6 percenta. Vyplýva to zo spoločnej prognózy piatich popredných európskych ekonomických inštitútov pre nemeckú vládu. O prognóze vo štvrtok informoval inštitút Ifo. Predošlá prognóza, ktorú zverejnili v apríli, predpokladala, že nemecký hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku vzrastie o 1,6 percenta a v budúcom roku o 1,5 percenta.

„Trh práce je stále v dobrej forme a podporuje súkromné výdavky,“ uviedol Ferdinand Fichtner, šéf oddelenia prognóz Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum (DIW). Počet nezamestnaných v Nemecku sa podľa prognózy v roku 2017 mierne zvýši, ale miera nezamestnanosti by mala zostať na úrovni 6,1 percenta. Investície v nemeckej ekonomike a export počas roka 2017 stúpnu. Rast HDP v budúcom roku by mal byť nižší ako v roku 2016, pretože budúci rok bude mať menej pracovných dní.

Riziká pre nemeckú ekonomiku však existujú. Napríklad rozhodnutie Veľkej Británie o vystúpení z Európskej únie by mohlo v najbližších rokoch ovplyvniť hospodárstvo Nemecka, ak neistota v súvislosti s budúcimi vzťahmi medzi EÚ a Britániou bude mať vplyv na rozhodnutia firiem. Prognózu spoločne vypracovali inštitút DIW, Ifo, Leibnizov inštitút pre ekonomický výskum, IWH inštitút a Kielsky inštitút pre svetovú ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy