Výkupná cena ošípaných medziročne vzrástla o 12,6 %

Zvýšená výkupná cena za jatočné mäso sa podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na konečnej cene neprejavila.

Výkupná cena jatočných ošípaných na Slovensku medziročne vzrástla o 12,6 %. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV), kde po prvýkrát zasadala Pracovná skupina pre chov ošípaných, ktorá hodnotila aktuálny stav a vývoj v sektore.

„Cieľom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je stabilizovanie situácie v sektore živočíšnej produkcie v oblasti ošípaných, ale najmä zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja tejto komodity. Produkcia bravčového mäsa je dôležitou oblasťou pre sebestačnosť Slovenska v oblasti potravín,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Štefan Ryba.

Ako ďalej MPRV informovalo, agrorezort síce zaznamenal zvýšenú výkupnú cenu za jatočné mäso, no na konečnej cena sa to neprejavilo. Spotrebiteľ si tak za slovenské mäso v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nepriplatil. Chovatelia však od spracovateľov a predajcov dostanú za predaj 100 kilogramov (kg) jatočných ošípaných v triede S priemerne 176,99 eura, čo predstavuje to medziročný nárast o 12,6 %. Výrobcovia tak podľa MPRV z konečnej predajnej ceny dostanú

Na Slovensku sa podľa údajov zverejnených MPRV aktuálne chová viac ako 467 000 registrovaných ošípaných. Medziročne bol pozitívny vývoj ich produkcie zaznamenaný najmä v oblasti reprodukčných ukazovateľov chovu. Zvýšil sa počet narodených prasiat na prasnicu z 12,99 kusa na 14,09 kusa a stúpol aj počet odchovaných prasiat od jednej prasnice z 11,88 kusa na 12,81 ks.

Jeden obyvateľ skonzumuje v priemere 30,6 kg bravčového mäsa za rok, v porovnaní s krajinami V4 je Slovensko v spotrebe bravčového mäsa na treťom mieste. Najväčšia spotreba 41 kg na osobu je v Českej republike. Na druhom mieste je Poľsko s 39,5 kg na osobu. Najmenej bravčového masa, 23 kg na obyvateľa, skonzumujú v Maďarsku, uzavrelo ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy