Warren Buffett: Dostávame sa do bodu, kedy peniaze prestávajú byť užitočné

, yahoo Foto: SITA/AP

Miliardár a investor Warren Buffett hovorí, že pre bohatých ľudí prichádza čas, kedy peniaze "nepredstavujú žiadny reálny nástroj."

V rozhovore s Yahoo Finance na summite Concordia sa 86-ročný šéf Berkshire Hathaway spomína filantropui, dobročinnosť, ktorej sa venuje v rámci charity založenej s Billom a Melindou Gatesovcami v roku 2010. Vďaka tomuto „projektu“ podpísali niektorí najbohatší ľudia záväzok, že venujú viac ako polovicu svojich peňazí na filantropiu a to buď ešte v priebehu ich života, alebo po smrti. K dnešnému dňu je pod sľubom meno 150 ľudí.

Buffett tvrdil, že nadmerné bohatstvo neprináša výhody pre bohatých a ich rodiny. "Príde okamih, kedy peniaze nebudú predstavovať žiaden skutočný nástroj," povedal. "Môžete ich vystaviť na obdiv, ale nemôžete s nimi robiť nič iné. Nemyslím si, že je to niečo dobré pre vašu rodinu, ale dokážu robiť zázraky pre ľudí na celom svete. "

Buffett si všimol si, že keď Forbes zostavoval svoj zoznam 400 najväčších boháčov po prvý raz v roku 1982, celkový majetok sa pohyboval okolo 92 miliárd dolárov, dnes je to 2,4 bilióna. "Je tu väčšia koncentrácia bohatstva, než pred 30 alebo 20 rokmi," poznamenal. "Čo sa s tým dá robiť? Zdá sa, že už viac z toho ťažiť pre seba nedokážem, Bude 10 domov pre mňa lepších, než jeden? Naozaj potrebujem vlastniť loď? "

Buffett patrí do prvej trojky najbohatších ľudí planéty, odhadovaná čistá hodnota jeho majetku je 63,5 miliardy dolárov. Ako Veštec z Omahy sa preslávil svojim skromným životným štýlom, nemá honosný dom a šoféruje úplne bežné auto. 

Súvisiace články

Aktuálne správy