Súmrak bankovníctva: Ak zabijete jedného švába, musíte rátať s miliónmi ďalších

, Mauldin Economics Foto: SITA/AP

Nikdy to nie je len jeden jediný šváb. Ak zašliapnete jedného, je to znamenie, že mnoho ďalších sa stále ukrýva. Zavolajte deratizéra.

Minulý týždeň sme sa dozvedeli, že Wells Fargo, ktorá sa všeobecne považovala za zdanlivo najdôveryhodnejšiu banku a príliš veľkú na to, aby mohla padnúť, klamala. Po celé roky jej zamestnanci si pumpovali svoje výplaty tým, že otvárali milióny falošných účtov v mene reálneho zákazníka. Banka dostala pokutu 185 miliónov dolárov, ale nepripúšťa akékoľvek previnenie.

Zrejme uvidíme vrcholových manažérov Wells Fargo, ako sa ospravedlňujú, že nevedeli, že robia niečo zlé, hoci je  zrejmé, že to zlé bolo. Ide o súmrak bankovníctva. Je hodné v tejto súvislosti poznamenať aj to, že regulátor nemal ani tušenie, že sa niečo také deje.

Wells Fargo tvrdí, že vyhodí 5300 zamestnancov. Nie je však jasné, či za tým stojí práve tento škandál.  Ak áno, je to dobrá správa. Aj veľké banky by sa mali zbaviť ľudí, ktorí porušujú pravidlá. Potom, čo sa naučili, aké jednoduché je prepustiť slabo platených pracovníkov, môžu použiť podobný scenár  aj pre vrcholový manažment. Myslíte si, že tak urobia?

Žarty bokom. Absolútne nikto so šesť, sedem, alebo osemmiestnym príjmom nepríde o jediné percento svojho platu, napriek tomu, že to boli práve títo ľudia, ktorí navrhli celý proces, ako motivovať zamestnancov pobočiek, aby otvárali falošné účty.

Šéfkou oddelenia, ktoré má maslo na hlave, je Carrie Tolstedtová. Tú v júli poslali do "dôchodku" s bonusom 124,6 milióna dolárov, aj v podobe opcií a firemných akcií. Ak by dostala výpoveď, určite by prišla o veľa. Tolstedtová neprešla kontrolným systémom, ktorý má odhaliť presne tento druh správania sa a zastaviť osobu skôr, než ublíži zákazníkom. Stala sa spoluvinníkom, ale to nie je dôvod nas výpoveď. Nie vo Wells Fargo, kde sa takto lúčia iba s tými, ktorí zarábajú minimálnu hodinovú mzdu.

Podľa amerického zákona musia šéf Wells Fargo, John Stumpf a finančný riaditeľ John Shrewsberry, osobne potvrdiť, že banka má dostatočné finančné a prevádzkové kontroly, čo samozrejme nemala. Ich podpisy na výročných správach teda predstavujú podvod, alebo aspoň úmyselnú ignoráciu. Prídu o nejakú časť svojho platu? Nie, neprídu. Rovnako ako tomu bolo v prípade Tolstedtovej, bude Wells Fargo aj naďalej zvyšovať ich bohatstvo. A to napriek tomu, že zamestnanci pobočiek prišli o prácu a zákazníci o svoje peniaze.

John Stumpf

Okrem prepustených zamestnacovsú jediní potrestaní akcionári Wells Fargo. Pokuta vo výške 185 miliónov dolárov a k tomu navýšenie o právne náklady a straau biznisu, znižuje ich hodnotu aktív. Horšie však je, že regulačné orgány, ktoré by mali chrániť verejnosť, neurobili nič, aby zamedzili podobným pochybeniam, ktoré sa iste dejú aj v iných veľkých bankách. Nikdy tu nie je len jeden šváb.

Takmer desať rokov po tom, čo hypotekárne „čachre“ takmer zrútili finančný systém, zdá sa, že sme sa z toho nepoučili a nič sa v podstate nezmenilo. Naše najväčšie banky sú oveľa väčšie, než boli a aj ďalšia kríza bude oveľa horšia než na akú si pamätáme z roku 2008. Kedy nadíde? To nikto nevie, ale mnohí cítia, že sa už blíži. Banky sa predbiehajú v tom, ktorá dokáže ponúknuť lacnejšiu pôžičku. Veľkorysé ponuky sú na dennom poriadku. Finančné domy sú čoraz agresívnejšie v prijímaní väčšieho rizika. Ak aj vy vidíte určité paralely s dianím v roku 2007, asi tušíte, ako takéto bubliny končia. Keď prasknú, budeme mať problémy všetci.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy