Firmy vo svete plánujú vo 4. štvrťroku prijímať ľudí, najviac v Ázii

Náborové plány firiem vo svete v poslednom kvartáli tohto roka sú optimistické. Až 42 krajín zo 43 očakáva rôznu mieru nárastu počtu pracovných síl. A to aj napriek tomu, že prevládajú obavy z vývoja svetovej ekonomiky. Jedine firmy v Brazílii predpovedajú na štvrtý štvrťrok tohto roka znižovanie počtu pracovných síl. Vyplýva to z aktuálneho Indexu trhu práce vo svete, ktorý zostavila spoločnosť ManpowerGroup.
V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom viac ako polovica predpovedí očakáva rôznu mieru posilnenia náborového prostredia. Nárast pracovných síl očakávajú zamestnávatelia v 23 krajinách zo 43. Index sa nezmenil v deviatich a poklesol v 11 krajinách. „V medziročnom porovnaní sa index zlepšil v 21 krajinách, znížil sa v 15 a v šiestich zostal nezmenený. Zdá sa, že špekulácie o možnom poklese svetovej ekonomiky sa na trhu práce nijako neprejavujú a zároveň na európskych číslach, napríklad na číslach Veľkej Británie vidíme, že ani v súvislosti s Brexitom nevzniká nejaká panika zamestnávateľov,“ skonštatoval marketingový manažér spoločnosti Manpower Česká republika a Slovenská republika Jiří Halbrštát s tým, že náborové trendy sa nezhoršujú, ale skôr zlepšujú. Hodnota indexu trhu práce v Británii dosiahla 5 % a v Nemecku 8 %.
Najsilnejšie náborové plány pritom hlási India, Japonsko, Taiwan a Spojené štáty. Naopak, najslabšie plány týkajúce sa prijímania nových ľudí majú zamestnávatelia v Brazílii, Belgicku, Fínsku, Taliansku a Švajčiarsku. „Tradične najsilnejší optimizmus panuje v Ázii,“ skonštatoval Halbrštát.
Slovensko s čistým indexom trhu práce na úrovni 8 % skončilo na 25. mieste zo 43 krajín. „Slovensko sa nachádza na špici v druhej polovici krajín, čo znamená veľmi výrazný optimizmus. Je tesne pred Českou republikou. V Nemecku vidíme tiež podobné náborové plány, čo je dobré pre priemysel a automobilový sektor,“ doplnil Halbrštát. Najviac by mali nových ľudí vo štvrtom štvrťroku naberať firmy pôsobiace v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu, v spracovateľskom priemysle, ďalej v oblasti financií, poistenia a nehnuteľností, ale aj v oblasti služieb podnikom.
Spoločnosť v prieskume oslovila 59.000 zamestnávateľov v 43. krajinách sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy